Ljanselva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Ljanselva.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Ljanselva i Oslo renner fra Lutvann i Østmarka til Fiskevollbukta ved Bunnefjorden. Langs store deler av løpet danner den grense mellom bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand. Store deler av Østmarka har avløp til vassdraget, som også omfatter Nøklevann og Skraperudtjern. Strekningen fra Lutvann til Nøklevann kalles ofte Lutvannsbekken, mens strekningen fra Nøklevann til Skraperudtjern kalles Skraperudvekken. Navnet Ljanselva brukes da om strekningen nedenfor Skraperudtjern. Samla lengde fra nordenden av Lutvann til Fiskevollbukta er omkring femten kilometer.

Fra jernbanekrysningen til stedet hvor Lusetjernbekken naturlig renner inn i Ljanselva ligger Liadalen. Den nederste delen av elva er lagt i kulvert, og Lusetjernbekken møter nå ikke elva før helt nede ved utløpet. Også ved Hauketo stasjon er elva lagt i kulvert, og dette har ført til at den naturlige luftstrømningen i dalen bremses opp slik at det bli lavere temperaturer i området.

Det har vært betydelig industriaktivitet i elva. Ved Skullerud finner man Sagdammen, som ble anlagt for å drive ei oppgangssag på et sted hvor det var for lite fall i elva til å gi nok kraft. Ved siden av denne og andre sager, og flere møller, har det også vært kruttproduksjon på Kruttverket i Liadalen. Vannkvaliteten har blitt bedre de siste årene, og man har i noen år kunnet få ørret i elva.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.

Koordinater: 59.90296° N 10.87672° Ø