Ulsrud skole (Østre Toten)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ulsrud skole var en folkekole i KolbuToten. Skolen eksisterte fra 1868 til 1908, en periode da Kolbu hørte til Vestre Toten kommune. Sia 1964 har bygda vært en del av Østre Toten kommune.

Ulsrud, et underbruk til storgarden Fjølstad, ble innkjøpt til skolested for grenda Sørlimarka i 1864. Eiendommen var pantsatt sammen med Fjølstad, og da eieren av Fjølstad gikk konkurs, fulgte Ulsrud med i dragsuget. På en tvangsauksjon i 1867 fikk Vestre Toten kommune kjøpt tilbake bruket, som sannsynligvis ble kostbart for dem. Rundt 1868 kom imidlertid skolen i gang på Ulsrud.

I likhet med skolegarden til nabokretsen Dystebakken var Ulsrud en ganske stor eiendom, og læreren måtte derfor betale leie for noe av jorda. Gjennom åra var det en del konflikter mellom kommunen og læreren om hva som hørte med i lønna, og hva han skulle betale forpaktingsavgift for. Dette dreide seg spesielt om retten til virke i skogen. Forpaktingsjorda på Ulsrud ble solgt til Kristian Kvikstad i 1897.

Fra nyttår 1908 ble Ulsrud og Dystebakken slått sammen til en skole, med felles skolested på Lund. Skolegarden ble solgt til Even Kristiansen Ulsrud.

Lærere

Kilder og litteratur