Ulvhild Torgautsdatter Smør

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ulvhild Torgautsdatter Smør var en norsk adelsdame som levde på slutten av 1300-tallet og begynnelsen av 1400-tallet og tilhørte den høyadelige slekten Smør. Hun skal ha vært datter av Torgaut Jonsson Smør og var gift med riksråd Bengt Nikolasson.

I skriftlige kilder nevnes hun særlig fra og med år 1400 og fram til 1413, i forbindelse med at hun drev kjøp og salg av gårder på Eiker og Ringerike. I disse brevene framgår det at hun bodde på Sem, som hadde vært mannens residens fra han ble lensherre på Eiker i 1388. På dette tidspunktet var Ulvhild antagelig enke, og det er sannsynlig at hun administrerte både gården og lenet på vegne av den mindreårige sønnen Torgaut Bengtsson, som seinere ble lensherre på Eiker. Ulvhild og Bengt hadde også sønnen Guttorm Bengtsson, som ble riksråd, samt datteren Ingeborg Bengtsdatter, som ble gift med Brynjulf Jonsson til Hjälmsäter.

Kilder

  • Moseng, Ole Georg: Sigden og sagbladet. Eikers historie, bind 2 (1994) - side 111
  • Nettstedet aaroenes/slekt


Eiker Leksikons logo.jpeg Ulvhild Torgautsdatter Smør inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!