Utenverkene på Håøya

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Utenverkene på Håøya består av flere batterier, magisiner og andre festningsverker tilknyttet Oscarsborg festningHåøya i Drøbaksundet. De ligger på den sørlige delene av øya.

I Tronstadbukta finner man fire ammunisjonsmagasiner, som ble brukt som fjernlager for festningen. Det ble reist i 1890-åra sammen med en oppsynsmannsboli og et uthus.

Stridsanleggene domineres av Haubitzbatteriet. Dette er for en stor del intakt, med unntak av skytset. Øvre og nedre toppbatterier er noe dårligere bevart. Kommandoplassene på alle batterier ble støp under første verdenskrig, og det samme gjelder festningens hovedkommandoplass sørøst for Haubitzbatteriet. Det ligger også en kommandoplass nærmere øya sørspiss, Håøytangen. Nord for batteriene finner man rester av en forankringsplass for en observasjonsballong. Denne gikk ut av bruk i 1905, da ballongen ble overført til festningen.

Retterstedet

I nærheten av utenverkene ligger retterstedet, der okkupasjonsmakten henrettet seks unge menn i 1942. Det er reist et monument med navnene til de henrettede på stedet, og det er årlig kransnedleggelse i forbindelse med frigjøringsdagen.

Litteratur