Våler kommune (Østfold)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Våler i Østfold»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Våler
0137 Valer Ostfold komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3018
Fylke Østfold
Kommunesenter Kirkebygda
Areal 239.07  km²
Areal land 239.07  km²
Areal vann 0  km²
Folketall 6 023 (2023)
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Våler kommune ligger i Østfold, øst for Moss. Administrasjonssenteret er tettstedet Kirkebygda. Kommunens to andre tettstedet er Våk og Svinndal.

Våler i dag

Våler er en jord- og skogbrukskommune, med bare et mindre innslag av industri. Våler har betydelig utpendling, og folketallet har vært i vekst gjennom hele etterkrigsperioden. Befolkningen er i hovedsak konsentrert om de tre ovennevnte tettstedene, hvor vi også finner kommunens tre barneskoler og den eneste ungdomsskolen. Sistnevnte ble totalskadd i en brann 8. april 2021, og elevene undervises derfor inntil videre i en brakkerigg like ved Våk barneskole. Det finnes forøvrig fire barnehager i Våler.

Kommunen har store områder med skog og mark, og det er følgelig rikelig med turmuligheter hele året. Vest for Kirkebygda ligger dessuten Middagsåsen alpinanlegg. En flerbrukshall og en svømmehall dekker behovene hva angår innendørs sportslige aktiviteter, men sistnevnte er stengt inntil videre på grunn av brannen ved Våler ungdomsskole.

Våler har bussforbindelse til Moss, samt til Askim via Skiptvet.

Historie

Kommunenavnet kommer fra norrønt válir, flertall av váll, som betyr «rydning». Dette er et gårdsnavn som finnes flere steder i landet, og Våler i Østfold deler kommunenavn med Våler i Hedmark.

Vålers kommunevåpen er kløvd, 1. i blå bunn en halv sølv lilje på kløvningen, 2. to gull-sparrer i blått. Dette er hentet fra slekta Bolt, som hadde en av sine hovedgårder på Mosseros i Våler. To kjente medlemmer av slekten var Ogmund Berdorsson Bolt og Amund Sigurdsson Bolt.

Galleri

Kilder og litteratur