Vandring til gamle bygninger og steder på Losby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vandring til gamle bygninger og steder på Losby er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Lørenskog kommune i Akershus fylke.

«Vandringen til gamle bygninger og steder på Losby» er en tur rundt i den gamle «godseierbygda» i søndre Lørenskog på grensen til Østmarka. Dette var en av tre deler som lokalsamfunnet kunne deles i i tiden mellom 1910 og 1930, og denne delen ble styrt av godseieren Lorenz Meyer Boeck, herre til Losby fra 1893. Godset ble gitt ham i bryllupsgave da han giftet seg med Kathrine Brinch som kom fra en rik og mektig Kristiania-familie.

Vandringen starter ved Losby Bruks skole, fortsetter til boligen for «husmannsenker og faderløse» før den stopper ved godsets hovedbygning som i 2009 har blitt hotell - tildelt Olavsrosa. På Losby besøksgård finner vi den gamle heiselåven, og svinger innom godseierens hundekirkegård på veien til Vassaga på Losby. Det er dens vasshjul i stilisert form som pryder kommunevåpenet. Ved to av Losbys husmannsplasser ved Mønevann, Nordre og Søndre Tangen avsluttes vandringen.

Stoppesteder underveis

Losby Bruks skole

Losby Bruks skole, Losbyveien 250, var Lørenskogs første faste skole og ble tatt i bruk 20. august 1858. Før den tid hadde det bare vært omgangsskole i Lørenskog. Skolen tilhørte Losby Bruk, var privatfinansiert og tok inn barn fra bruket og noen av nabogårdene. Opprettelsen påvirket ganske sikkert kravet om fast skole for resten av Lørenskog, noe som resulterte i at det ble skoler på Løkenhagen og Hammer i 1861 og 1862. Kommunen overtok skoleholdet 1. januar 1884, og fra samme tid måtte barna fra Losby-skolen søke til Finstad skole. Fra 1892 til Fredheim skole ble tatt i bruk i 1913, var det imidlertid kommunal småskole på Losby Bruks skole.

Grytehaugen

Grytehaugen under Losby er en tidligere husmannsplass under Losby i Lørenskog, beliggende langs Bakkerudveien nord for besøksgården på Losby. Den var en arbeiderbolig uten tilliggende jord og er nevnt fra midt på 1800-tallet. På plassen står en toetasjes arbeiderbolig med tre leiligheter i hver etasje.

Losby Gods

Losby Gods i Lørenskog.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Losby Gods er et hotell og konferansesenter som ligger geografisk sentralt i Lørenskog, på grensa mellom kulturlandskapet og skoglandskapet. Losby Gods har 70 værelser, restaurant, selskapslokaler, bar, klubblokaler, innendørs golfsenter og flere møterom. I tilknytning til Losby Gods ligger Losby Golfklubbs to baner, 18-hullsbanen Østmork og 9-hullsbanen Vestmork, begge oppkalt etter to gårder som tidligere var selvstendige, men som i 1855 ble innlemmet i Losby Bruk. Hovedhuset på Losby antas å være bygd på denne tida. Stedet ligger ved enden av Losbyveien (i nr. 270).

Losby besøksgård

Losby besøksgård

Vassaga på Losby

Vassaga på Losby

Tangen-plassene

Stua på Søndre Tangen.
Foto: André Clemetsen

Tangen, Nordre og Søndre, er to tidligere husmannsplasser under Losby i Lørenskog. Nordre Tangen ligger ved demningen mellom Mønevann og Fløyta, og Søndre Tangen ligger litt lenger sør. Den første kjente husmannen på Tangen døde i 1737, og delingen i to plasser skjedde senest 1856. På Nordre Tangen står fremdeles husmannsstua og fjøset, og det ble gjort påbygg i 2005, mens bare stua er tilbake på Søndre Tangen. Begge plassene eies fortsatt av Losby Bruk, men brukes nå bare som feriesteder.

Losbys husmannsplasser

Losbys husmannsplasser


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Vandring til gamle bygninger og steder på Losby er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.