Varner-Gruppen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Varner-Gruppen AS, med hovedkontor i Bergerveien 5 på Billingstad, er Norges største virksomhet innen tekstilhandel. Selskapet har sin opprinnelse i en butikk som ble åpnet av Frank Varner i Thorvald Meyers gate i Oslo 1. september 1962. Butikken solgte moteklær til menn, et helt nytt konsept som ble en stor suksess. Tre år senere åpnet Varner enda en butikk i Oslo og en i Trondheim. Navnet Dressmann ble lansert i 1967 i forbindelse med åpningen av en butikk i Skippergata i Oslo.

Dressmann har etter 2000 bygd seg opp til å bli Nordens største kjede innen herreklær, med egne merkenavn som McGordon, Taylors, Batistini og Man Basic. I 1985 ble den første Carling-butikken åpnet i Storgata (i lokalene til den tidligere herrekonfeksjonsbutikken Carling's), med mål om å bli den største Levi's-forhandleren i Oslo. Det børsnoterte selskapet Jonas Øglænd AS i Sandnes ble kjøpt opp og innlemmet som et datterselskap i Varner-Gruppen i 1989. Inkludert i oppkjøpet var Norges største tekstilkjede, familiekonseptet Cubus. De øvrige virksomhetene i Øglænd ble gradvis solgt ut, med unntak av eiendomsmassen. Varner-Gruppen gjorde sitt fjerde oppkjøp i 1991, da selskapet overtok grossistselskapet Bik Bok av Atle Brynestad og gjorde det om til en rendyrket butikkjede. Ytterligere to kjeder kom til i 1994: Vivikes, som selger eksklusive dameklær, og Varners, som henvendte seg til yngre og mer klassisk orienterte menn. Stormarkedskonseptet Warehouse ble lansert i 1996, mens Urban ble en del av Varner-Gruppen da Carlings kjøpte konseptet for å posisjonere seg ytterligere mot ungdomsmarkedet i 2002. WOW by Bik Bok, en kjede som retter seg mot unge jenter, ble lansert i 2005. Varners ble omprofilert og skiftet navn til Volt i 2006.

Varner-Gruppen har om lag 1 1000 butikker fordelt på 12 kjedekonsepter i ni land. Om lag 500 av butikkene er i Norge. I april 2011 ble det kjent at hovedkontoret i Bergerveien på Billingstad skulle selges, og selskapet flytte til nye lokaler.

Konsernets utenlandssatsning startet med Dressmanns etablering i Riga i Latvia i 1995. Året etter ble den svenske kleskjeden Hagenfeldt kjøpt opp. Etter dette økte antall butikketableringer i utlandet raskt. Det svenske storbykonseptet Solo ble kjøpt opp i 2007. Samme sommer hadde Varner-Gruppen til sammen rundt 600 butikker i Sverige, Finland, Island, Danmark, Latvia, Polen og Tyskland. Konsernet kjøper varer fra om lag 400 fabrikker i 27 land i Asia og Europa. Det heleide investerings- og eiendomsselskapet Varner Invest AS eier 105 000 m2 nærings- og industriarealer, hovedsakelig i Sandnes.

Varner-Gruppen eies av familien Varner, med Marius Varner fra Nesøya som administrerende direktør. Selskapet har over 8.000 ansatte og omsatte for 8,2 milliarder kroner i 2009.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Varner-Gruppen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8713251° N 10.4836163° Ø