Varteig kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Varteig kirkegård og kirka sett fra sørøst. Middelalderdelen dekka en del av dagens kirkegård på denne sida.
Foto: Chris Nyborg (2016).

Varteig kirkegård ligger ved Varteig kirke i Sarpsborg kommune, og har en historie som går tilbake til middelalderen da Varteig stavkirke sto på samme sted.

Middelalderdelen av kirkegården dekker området fra hovedporten i vest, forbi kirka og omtrent fram til grusgangen inn fra sørporten i kirkemuren. Det er ikke bevart noen gravminner fra middelalderen der, og området er gjenbrukt til senere graver.

Kirkegården har gjennom åra blitt utvida mot øst, vest og nord. Det er i dag steinmur rundt den, men tidligere var det en tømmerinnhegning. Dette nevnes både i 1732 og 1808. Det skal også ha vært en overbygd port i vest, ifølge tradisjonen.

Det er bevart noen gravminner fra 1800-tallet, og noe flere fra tidlig på 1900-tallet. Flere jernkors er bevart, og bærer preg av å ha blitt tatt godt vare på.

På prestegården Bergeruds grunn, som også kirka og kirkegården befinner seg på, ble det på et tidspunkt anlagt en mindre kolerakirkegård på 12,6 x 11 meter. Ifølge kallsboka ble det i 1917 slått ned en pel for å markere stedet, men denne er senere tapt. Kolerakirkegården skal ha ligger opp mot Johs Småbergs skog, i utkanten av Bergeruds grunn.

Gravkapellet ble oppført på den østre delen i 1952.

Galleri

Litteratur og kilder

Koordinater: 59.3506144° N 11.190151° Ø