Varuththakachchan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Varuththakachchan, (வறுத்தகச்சான்) kjent som en tradisjonell metode for å riste peanøtter i varme jernpanner, er en skikk som både Eelam-tamiler og tamiler i Norge har bevart.

Peanøtter i Tempelfestivaler

I Eelam er Varuththakachchan spesielt knyttet til tempelfestivaler. Under disse feiringene er det vanlig å se mange boder som selger ristet peanøtter. Peanøtter blir ristet, pakket i små poser, og solgt sammen med ristede maiskorn og krydret gule erter. Festivalbesøkende, både barn og voksne, nyter disse delikatessene og tar dem ofte med hjem.

Fremstilling av Varuththakachchan

Peanøtter høstes fra peanøtter plante, tørkes grundig med skallene på, og kan lagres i lange perioder. For å lage ristet peanøtter hjemme, brukes tradisjonelt en spesiell panne kalt "thaschi". Sand legges i pannen, og peanøtter med skall ristes i 10–20 minutter over varme. Det ferdige produktet kan lagres i flere uker og nytes senere.

Varuththakachchan i Norge

Denne tradisjonen lever også blant Eelam-tamiler i Norge, spesielt under tempelfestivaler og i hjemmene. I Norge er det mer vanlig å riste skrelte peanøtter. Kombinasjonen av Varuththakachchan og mais er en populær snacks med en unik smak.

Tilgjengelighet

I tamilske butikker i Norge selges både skrelte og uskrelte peanøtter, noe som gjør det enkelt for familier å opprettholde denne tradisjonen.

En Smak av Tamilsk Kultur

Varuththakachchan er ikke bare en delikatesse, men også et symbol på samhold og kultur. Enten det er i Eelam eller Norge, forbinder denne enkle, men smakfulle tradisjonen mennesker med deres røtter og minner om hjemlandet.


Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Varuththakachchan er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.