Velfjord bygdemuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velfjord bygdemuseum er en del av Helgeland museum. Det har flere avdelinger i Velfjord i Brønnøy kommune.

Det gamle samvirkelagsbygget på Hommelstø ble bygd om til museumsbygg i løpet av 2014 og åpnet sine dører for publikum den 27. november 2014. Ordfører Johnny Hanssen åpnet museet offisielt ved å knuse en blokk lokal kalkstein med hammer. Under åpningen var også daværende fylkesråd for kultur Hild-Marit Olsen tilstede.

Velfjord Bygdemuseum på Strøm ca 5 km fra Hommelstø er en samling bygninger, utstyr og redskaper fra bonde- og fiskerkulturen på 1700-1800 tallet. Museet har egen sørsamisk avdeling.

I Engadalen i Velfjord ligger i tillegg gården Lillehegge – et komplett gårdstun med røtter fra før 1650. Dette er en gård hvor de enkelte bygningene står i sitt opprinnelige miljø, hvor både husenes funksjon og deres innhold forteller noe om liv og virke i tiden før vår. Bygningene på gården dateres til 1700-tallet, men historien til gården skriver seg tilbake til tiden før 1650.

Tørrfiskbrygga Brønnøysund i Sørbyen er restaurert og inngår i dag i et lokalhistorisk aktivitetssenter for kystkultur.

Skarsåsen kystfort er et festningsanlegg fra 2. verdenskrig. Det er i dag et attraktivt friluftområde og utsiktspunkt. Her vil du også finne informasjonstavler som omhandler krigshistorien.

Skåren-Monsen-hula (8 km fra Brønnøysund) har 4-5000 år gamle malerier av dyrefigurer.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Velfjord bygdemuseum er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.