Veltstuggua Blikset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Veltstuggua Blikset
Veltstuggua Blikset.jpg
Den gamle Veltstuggua
Alt. navn: Lillestuen
Sted: Nordlihøgda
Kommune: Østre Toten
Fylke: Oppland
Gnr.: 134
Bnr: 9

Veltstuggua Blikset, til daglig bare Væltstuggun, er et småbruk på Nordlihøgda i Østre Toten kommune (gnr. 134/9). Bruket har om lag 16 mål dyrka jord, som lenge har vært leid bort. I 2010 var det Svartås som brukte Veltstuggua.

Stedet var opprinnelig husmannsplass under Ner-Blikset, men i 1935 fikk husmannen Per Anton Lillestuen Blikseth kjøpe det. Bjarne Ringelien tok over i 1951. Han bygde også nytt bolighus. Ringelien hadde ku til 1964.

Veltstuggua var en av de mange husmannsplassene i Nordlia hvor det ble sydd hekter. Kona og ungene til Per Anton Blikseth var først på 1900-tallet sysselsatt med hektesøm for O. Mustad & Søn. Hektene ble sydd fast til små salgspakninger, et arbeid som ble gjort hjemme i husmannsstuene. Dattera Kristine fortalte i voksen alder at hun som barn hadde vært del av en diger ungeflokk som gikk til Mustad-fabrikken med ferdige hektepakninger. Med seg hjem fikk de råmateriale til nye.

Stedsnavnet

Preposisjon og dativform: i Væltstuggun. Forleddet Velt betyr vesle, og sikter muligens til at plassen var mindre enn de andre Bliksetstugguene.

Kilder og litteratur