Vendla

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vendla er en vei i Asker, fra Vestre vei til Østre veiNesøya. Veien følger Vendelsund på nordsiden. En gammel plass på Brønnøya, ytterst i Sandbukta, het også Vendelsund. Forstavelsen skal komme av vindill eller vendull som betyr noe 'krummet' eller 'bøyd', her noe som svinger svakt. Se f.eks. VinillaNes på Hedmarken.

Eneboliger i flertall; noen flermannsboliger. Bebyggelsen består av en blanding av nyere og eldre hus. Mange av tomtene ligger til sjøen. Parkeringsanlegg/garasjer for Brønnøybeboere, der kabelferge/pongtongbro fører over sundet. Vest for Vendelsund var det tidligere et kjent fiskedrag, kalt Humlesekken. I en herme heter det: «Tørn ut, silda leiker på Humlesekken».

Nordvest for Vendelholmene ligger Kalkbukta, der det var en «bondeovn» hvor man brente kalk. Senere har det vært isbinge her.

  • 22. På Nesøya-siden innenfor Vendelholmen ligger Kong Oscars odde. Oscar II drev fasanjakt både på Nesøya og Brønnøya. I dag (2011) eies stedet av Wenche Myhre. Store bygninger med uteanlegg, uthus, etc.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vendla er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8614646° N 10.5298925° Ø