Verdal forente arbeiderparti

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Verdal forente arbeiderparti er det tidligere navnet på Verdal arbeiderparti. Det er et kommuneparti under Arbeiderpartiet, stiftet i 1927.

Historikk

I 1910 ble Værdalens partiforeningers Fellesstyre stiftet. Styret skulle fungere som en overbygning for partiene i Verdalen. Hvordan arbeiderpartiet fungerte i Verdalen før splittelsene er ukjent. Den første splittelsen kom i 1921, etter at arbeiderpartiet i 1919 hadde gått inn i Komintern. Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti ble stiftet som en reaksjon på dette, men altså ikke før i 1921. På Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte i november 1923 kom den andre splittelsen ved at Norges Kommunistiske Parti ble dannet 4. november. Kort tid etter at «nykommunistene» var forlatt moderpartiet, startet forpostfektingene til en samling av NSA og DNA, som kulminerte med «samlingskongressen» i januar-februar 1927. Verdal forende arbeiderparti ble dannet på Verdalsøra 11. Juli 1927 og ble stiftet som ”en avdeling av Det Norske Arbeiderparti, som den gang het (De forenede arbeiderpartier).

Rostadgården

I 1985 kjøpte partiet Rostadgården på Verdalsøra av det lokale museet og det ble innrettet partikontorer og rom for andre ulike aktiviteter.