Veslekillingen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Veslekillingen er ei ubetjent turisthytte som ligger midt på øya Killingen (der også Camp Killingen ligger) i Sandebukta nord for Holmestrand. Hytta drives av DNT Drammen og Omegn (DNTD) og ble offisielt åpnet søndag 30. juni 2013 som lokallagets første kysthytte.

Hytta var tidligere hovedhus på småbruket Marienborg og ble bygget rundt 1870. Bruket var i drift til 1956, og i de siste årene bodde det to familier i det store bolighuset.

I 1956 ble Marienborg solgt til Drammen kommune, som hadde startet leirskole på Killingholmen. Etter dette forfalt huset, men ble på slutten av 1980-åra reddet av et nytt bølgeblikktak. Drammen og Omegn lokallag av Norsk Ornitologisk Forening hadde da fått bruke huset for å undersøke fuglelivet på øya, mot at de holdt det vedlike.

I 2011 overtok Kirkens Bymisjon Drammen og DNTD driften av leirskolen på Killingholmen. I avtalen med kommunen fulgte også Marienborg. Det tidligere bolighuset ble da pusset opp, og etterkommerne etter de tidligere beboerne deltok i restaureringsarbeidet.

I likhet med det gamle bolighuset, har Vestkillingen to etasjer med en boenhet i hver. Disse har kjøkken, stue og seks sengeplasser. Besøkende har tilgang på robåter og kajakker.

Kilder

Eksterne ressurser

Koordinater: 59°31′23″ N 10°19′59″ Ø