Vesleofsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vesleofsen er ett populært navn på flommen som rammet Gudbrandsdalslågen og Glomma våren 1995. Navnet henspiller på den beryktede Storofsen i juni 1789 som er den største flomkatastrofen i Norge i historisk tid. Flommen ble den største skadeflommen i Norge på 1900-tallet.

Våren 1995 kom sent, med blant annet snøfall helt fram til 22. mai, da temperaturen raskt steg med ti grader, både på fjellet og i skogsområdene. Maksimumstemperaturen var oppe i 15-20°C, samtidig som det begynte å regne mye mellom 27. mai og 2. juni. NVE målte 10-15 mm regn i døgnet noen steder på Østlandet. Flere reguleringsmagasiner ble da tømt for å gi plass til de forventede vannmengdene.

Flommen skyltes kombinasjonen av den sene snøsmeltingen over store deler av Østlandet i slutten av mai, og et vedvarende regnvær som også gjorde at lite av snøsmeltingen skjedde gjennom fordamping. Flomtoppen kom mellom 2. og 10. juni.

Flommen kan ha vært større enn i 1789, men virkningene ble dempet av vannmagasinene i Østerdalen.

En person omkom som følge av Vesleofsen, og blant annet tettstedet Tretten ble rasert og hvor elva Moksa brøt seg et nytt elveleie. Tilsammen ble det gjort skader for rundt 1,8 miliarder kroner, særlig på landbruksmark og 1 833 gårdsbruk meldte inn skader.

Kilder