Vest-Telemark sorenskriveri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vest-Telemark sorenskriveri er et tidligere sorenskriverembete som i 2002 skiftet navn til Vest-Telemark tingrett. Opprinnelig het sorenskriveriet Øvre Telemark vestfjelske sorenskriveri og besto av tinglagene Fyresdal, Lårdal og Vinje. I 1714 ble Øvre Telemark østfjelske sorenskriveri nedlagt, og tinglagene Kviteseid, Nissedal og Seljord ble overført til Øvre Telemark vestfjelske sorenskriveri. I 1756 ble Hjartdal overført fra Nedre Telemark sorenskriveri.

I 1832 ble Øvre Telemark østfjelske sorenskriveri gjenopprettet, og Hjartdal, Gransherad og Seljord ble overført dit. I 1845 ble Ytre Flåbygd i Kviteseid lagt til Bø tinglag under Nedre Telemark sorenskriveri. I 1922 ble navnet endret fra Øvre Telemark vestfjelske sorenskriveri til Vest-Telemark sorenskriveri.

Sorenskriveren med Tingretten (tidligere kalt Herredsretten) er første domsinstans i det norske rettssystemet. Over finner vi Lagmannsretten og Høyesterett. Sorenskriveren og hans tingrettsdomere dømmer i både straffesaker og de fleste sivile saker.

Sorenskriverinstitusjonen i Norge ble innstiftet ved et kongebrev i 1591, og vidare utviklet ved et nytt kongebrev i 1634. Navnet er utledet av det opphavelige «edsvoren skriver».

Fram til ca. 1714 var det sannsynligvis i all hovedsak en sorenskriver for det som ble kalt for vestfjelske og det østfjelske sorenskriverembete i Øvre Telemark. Helt siden 1723 har sorenskriverkontoret for Vest-Telemark holdt til i Kviteseid.

Sorenskriverne de siste årene har vært:

Kilder

  • Næss, Hans Eyvind (red.): For rett og rettferdighet i 400 år: sorenskriverne i Norge 1591–1991. Utg. Justisdepartementet/Fabritius. 1991. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker