Vestby (tettsted)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av tettstedet.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Vestby er administrasjonssenteret i og har gitt navn til Vestby kommune i Akershus. Stedet har navn etter gården Vestby, som ble utskilt fra utgården på stedet i folkevandringstiden og som senere ble prestegård. Det har vært kirkested der siden middelalderen, men det nåværende sentrum i Vestby er av langt nyere dato. Det var først da Smålensbanen kom i 1879 at det kom mølle, sagbruk, bank og kjøpmannsgårder der, på stedet hvor jernbanen krysser Kongeveien.

Da Vestby kommune ble opprettet i 1837 ble rådhuset lagt i Vestby. I 1943 ble Hølen innlemmet i kommunen, og flere tjenester som bank og apotek flyttet fra Hølen til Vestby. Lensmannskontoret ble lenge værende i Hølen, men i 1990-årene ble det også flyttet til Vestby sentrum. Det ble nedlagt rundt årtusenskiftet og Ski ble nærmeste politistasjon.

Mye av bebyggelsen i sentrum er fra etterkrigstiden, mens de fleste eldre bygninger har blitt revet. Siden 1990-årene har også en del av etterkrigsbygningene måttet vike plass for mer moderne forretningsbygg.

Det er få boliger i sentrumsområdet. De fleste innbyggerne i tettstedet bor på boligfeltene Pepperstad Skog, Randem eller Sole Skog. Men det foreligger store planer om boligbygging i Vestby sentrum. Flere sentrumsbygg/eiendommer som er utrangert vil rives og boliger bygges. Alt etter regjeringens anmodning om å bygge boliger nært offentlige kommuniksjonsmidler.

Vestby skole, Vestby videregående skole og Follo folkehøgskole ligger nær sentrum.

Vestby stasjon er ikke lenger bemannet av NSB, men har en kiosk med billettsalg og varmestue.

Litteratur

Koordinater: 59.601796° N 10.748071° Ø