Vestby Nedre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørgen Johnsen Westbye med sønnedatter Aase foran Vestby Nedre 1920.

Vestby Nedre hadde bruksnummer 12 under gårdsnummer 79 Vestby. I folketellingen 1865 nevnes sagmester John Olsen med hustru og 6 barn. Besetning 3 kuer, 2 sauer. I 1883 utstedte Lorentz Meyer skjøte til Jørgen Johnsen, gårdbruker og sagmester. I matrikkel finner vi 1945 Peder Westbye med adresse Statsråd Ihlens vei 85. I dag har eiendommen fortsatt bruksnummer 12, adressen er Herman Wessels vei 4.

Vestbygårdene var husmannsplasser og sagmesterboliger. Familien Meyer eide de fleste av plassene på Vestby fram til sagbruksvirksomheten tok slutt i 1860-årene, da de fant det riktig å selge. Sagmester på Flaen, Jørgen Johnsen født 1854 i Skedsmo, ble i 1883 eier av Vestby Nedre. Gården er i 2011 fremdeles i familiens eie.

Jørgen Johnsen giftet seg med Dorthea Pedersdatter, født 1853 på Vestby Øvre. Deres eneste barn, Carl Peder, ble født i 1882. Det var her Jørgen Westbyes skifabrikk lå, senere P. Westbye ski- og rundstokkfabrikk da Peder Westbye overtok.

Både Jørgen og sønnen Peder hadde mange jern i ilden. Først og fremst drev de gården Vestby Nedre og Vestby skifabrikk. I tillegg drev de med tresking og egen gårdssag, begge drevet med stasjonærmotor. Også birøkt var en stor virksomhet – det stod et stort antall bikuber på jordet der Henrik Ibsensvei går i dag.

Peder lærte seg også å fotografere og reiste rundt som fotograf noen år fra 1905. I låven innredet han et lite mørkerom, og en stor del av negativene på glassplater er fortsatt intakt, og fortsatt av meget god fotokvalitet. Det ble tatt flest oppstilte bilder fra høytidelige anledninger, men bilder av landskaper og hus finnes også. Peder Westbyes bilder som illustrerer denne presentasjonen er scannet fra de originale negativene av Peders dattersønn Tor Weinholdt.


Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner. ISBN 978-82-997416-0-6.
  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind III. Oslo 1952. S. 711-1480. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Haavelmo, Halvor 1955: Fra bondegårder til by: vannsaga – storindustri. Lillestrøm. Digital versjonNettbiblioteket.