Vesthytta under Nordre Leppestad (Hobøl gnr. 38/2)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vesthytta under Nordre Leppestad (gnr. 38/2, gammelt løpenr. 54 b), var en husmannsplass i tidligere Hobøl kommune. Etter kommunesammenslåing til Indre Østfold har gården gnr. 838/2.

Navnet på husmannsplassen

Hustuft på Vesthytta 1. mai 2017. Foto: Gunnar A. Hjorthaug

Husmannsplassen lå under gnr. 838/2 Nordre Lippestad. Plassen har hatt flere navn: Leppestadhytta, Vesthytta, Veslehytta. Typisk har alle husmannsplassene i utkanten av Leppestad fått en himmelretning med i sine navn f.eks. Vesthytta, Østereng, Sørlie og Nordenga.

Beliggenhet og synlige grunnmurer

Plassen ligger vest for gårdstunet langs Oldtidsveien inn til hovedstaden, Christianiaveien og litt nord-øst for denne. Plassen har fin beliggenhet i utkanten av skauen mot jordene i nord med utsikt mot gårdene Holt og Jaren. Husene på plassen ble revet ca. 1922. Ved befaring og fotografering 2017 var det lett i finne rester av grunnmurene til hytta og låven.

Lene (Egeberg) Olafsen fortalte at hun som jente var med på å kjøre murstein fra pipa på husmannsplassen og hjem til Nordre Lippestad for å bygge på smia.

Husmannsplassen Vesthytta hadde tilgang på dyrka mark like ved. Jordet her heter fortsatt "Hyttejordet".

Grunnmur og steinsetting på Vesthytta. 1. mai 2017. Foto: Gunnar A. Hjorthaug

"Husa lå på nordsida av Kongeveien, låven omtrent nede ved jordet og stua litt lenger opp. Denne husmannsplassen var den som var lengst i bruk. Tomta er godt synlig og det vokser syrin og spirea i tomta. Jordveien gikk helt ned til bekken. Under siste krig var det forbudt å holde offentlige fester. Men her på denne plassen fikk ungdommen laget et dansegulv, og så stelte de istand til "ulovlig" dansemorro på lørdagskveldene om sommeren.» Ingvar Hoff notat 21.2.1997 etter samtale med Lene og Einar Olafsen i 1985.

Folkene på plassen

På Vesthytta har vi plassert en husstand som bodde på gnr. 38/2 Leppestad Nordre i folketellingen 3. desember 1900. Da datteren Rut ble døpt 3. mars 1900 er det i kirkeboka skrevet naboplassen gnr. 38/3 Nordenga som bosted.[1] Nordenga var da eid av Sigvart og Helene Lippestad på Haugen. De var da også faddere ved Rut sin dåp. Under folketellingen 6 mnd etter er det kommet en annen famiie på Nordenga og Syver Johansen er registrert på Leppestad Nordre og trolig på Vesthytta.

1900 Syver Johansen f. 1864 Askim var gråsteinsmurarbeider og gift med Randine Johannesen f.1875 Ringsaker og nå arbeiderkone.[2]

Syver og Randine sine barn

  1. Anna Syversdatter f. 1894 Ringsaker
  2. Jenny Syversdatter f.1896 Askim
  3. Rut Syversdatter f. 1900 (3.3)(døpt 15.7 Hobøl - bosted Nordengen)
  4. Martin Kristiansen f.1885 Enebakk. Fosterbarn, «forsørges af fattigvæsenet»
Adkomstvei til Vesthytta fra Oldtidsveien. 1. mai 2017. Foto: Gunnar A. Hjorthaug

Kilder

  • Folketellinger 1900 Hobøl
  • Digitalarkivet, Kirkebøker Hobøl, Fødte-døpte 1900
  • Ingvar Hoff sine notater for Hobøl Historielag, upubl.
  • Kåre Hoel: Bustadsnavn i Østfold – Hobøl s. 60-61).
  • Lene Olafsen- i samtale med Gunnar Hjorthaug

Fotnoter: