Villa Zachna

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Villa Zachna
Fredrikstad, Cicignon - Villa Zachna.JPG
Bygningsdata
Byggeår: 1902
Første eier: Zacharias Backer
Andre eier: Annie Bøhn
Arkitekt: Ole Sverre
Materiale: Mursten
Formål: Bolig
Endringer: Revet 1976
Adresse: Kongens gate 2
By: Bydelen Cicignon i Fredrikstad
Kommune: Fredrikstad
Fylke: Østfold

Villa Zachna lå i Kongens gate 2 på Cicignon i Fredrikstad kommune. Dens navn viser til de første eierne, Zacharias og Anna Backer. Villaen på 219 m² ble tegnet av Fredrikstad-arkitekten Ole Sverre og oppført i mursten av byggmester Aug. A. Sanengen, mens fylkesgartner Oscar Schie anla haven. Totalt var eiendommen på 984,54 m².

Villa Zachna skal ha vært et av de beste eksemplene på jugendstil i plankebyen, der den lå på hjørnet av Kongens gate og Welhavens gate. Murvillaen hadde valmet tak med en stor ark og to mindre på østfasaden som vendte ut mot Jernbaneparken. Den store arken var kront med en tympanon, mens de to mindre som flankerte den hadde avrundet kant. Den store verandaen i annen etasje ble båret av fire joniske søyler med volutter. Villaen hadde pilastre på hjørnene og en kronlist under takskjegget på langsidene. Sydsiden av første etasje hadde et karnapp. Villaen ble ekspropriert i 1975 og revet i 1976 etter at Sentralsykehuset i Østfold, Fredrikstad overtok alle eiendommene langs Welhavens gate fra Dronningens gate til Ferjestedsveien.

Eiere

25. oktober 1899 ble skjøtet som overdro eiendommen fra Hj. Mørck til Agent Zach. Backer tinglyst hos Fredrikstad byfogd. Det var datert 7. februar 1899, og en obligasjon på kr. 5.000 fra Backer til Mørck datert 7. februar 1899 ble tinglyst 25. april 1899.

I 1902 flyttet så familien Backers seks medlemmer inn. Mor, far og barna Finn (1894–1963), Gudrun (1895–1905), Kjell (1894–1917) og Marie Elizabeth (f. 1894), kom fra gnr. 35k i Nygaardsgaten til villaen ved Schwartzelunden – og samme år ble yngstemann, Zacharias, født 5. november. 11. mai 1909 skiftet eiendommen igjen hender, nå ble den overdratt fra Zacharias til Anna som hennes særeie, for en pris på kr. 26.000.

Kongens gate 2 forblir i Backer-familiens eie inntil 11. november 1933, knappe tre måneder etter at at Zacharias Backer gikk av som disponent for A/S Fredriksstad forenede Teglværker. Tinglysningen datert 15. november forteller at villaen da fikk en ny kvinnelig eier, fru Annie Bøhn, som betalte 38.000 kroner. Annie Bøhn (f Holmsen i Tomter, d. 1996) var gift med jernvarehandler Andreas Bøhn, opprinnelig fra Rødenes.

Sammen med Annie og Andreas Bøhn kom barna Ragnhild (f. 1930) og Thorleif (f. 1932), og i 1937 fulgte lillebror Arne. Villaen forble i familiens eie inntil den ble ekspropriert i 1975, og i årenes løp hadde de flere leieboere. Blant disse var Dagny og Rolf Koren, Helga Ianke og sønnen Bjørn (sogneprest Gisle Iankes enke).

Villaen

Folketellingen i 1910 viser at villaen hadde ni rom fordelt på to etasjer, ett tjenerværelse, badeværelse og ett kjøkken. Svein Skahjem vet mer, og forteller i boken om bymiljøene som ble borte at huset var ustyrt med «Vatercloset», og at det i kjelleren var vaskerom, bad og dusj for tjenestepikene. I vaskerommet var det en vaskjekjeller med jerngryte, hette og store skyllekummer i sement som var ca en meter høye. Av andre rom i kjelleren var det både en fruktkjeller og en vinkjeller, en garderobe og to toalett, fyrrom med stor koksbinge og en rullebod.

I første etasje var det spisestue, røkeværelse, salong, kontor og en stor hall med trapp til annen etasje, i tillegg til et kjøkken og en stor anretning. Ut mot Jernbaneparken lå det en veranda, akkurat som utenfor «Herskabets soveværelse» i etasjen over. Der lå alle soverom i tillegg til egne værelser for tjenestepiker og gjester, og dessuten dessuten en luftebalkong.

Riving

Disse tre villaene ved Welhavens gate var blant de revne.
Foto: Andr. N. Fuglesang (1902-1906).

Nødvendigheten av å få et større sykehus enn St. Joseph meldte seg etterhvert, og torsdag 12. september debattertes blant annet ekspropriasjon av eiendommer i Kongens gate og Welhavens gate i området ved Jernbaneparken på Cicignon. Blant bebyggelsens forsvarere var Gudveig Holmesland fra Venstre som innvendte at det ville være «dypt beklagelig at det særpregede villastrøket ved jernbanen skulle ødelegges. La oss nekte å godta at Kongens gate 2 som er en av de vakreste bygninger i Fredrikstad, blir revet».[1] Hun fikk motstand fra Arbeiderparti- og Høyrerepresentanter som rett nok synes det var beklagelig, men når en hadde valgt å få SØF til Fredrikstad så måtte bygninger ofres. En av representantene mente at «det var umulig å lage omelett uten å knuse egg». Villaen ble ikke inkorporert i utbyggingen, den ble ekspropriert og jevnet med jorden i 1976.

Referanser

  1. Skahjem (1996): 124-5

Kilder

Koordinater: 59.20823° N 10.94867° Ø