Vogellund skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vogellund skole var den nest eldste fastskolen i Asker – fra 1848 (Jansløkka skole fra 1844), ble senere til Holmen skole. Navnet Vogellund hadde skolen etter sogneprest Joh. Christopher Vogelius, og navnet ble brukt til omkring 1900. Den lå på den tidligere klokkergården Vogellund ved Holmenbukta. Det eldste skolehuset, Det gule huset, som var både lærerbolig og skolestue, er bevart i et fullstendig nytt miljø.

Den første læreren var Thorvald Olsen (født 1827), uteksaminert fra Asker Seminar i 1845. Han virket helt til 1900 og ble hedret med Borgerdådsmedaljen. Han var organist i kirken i en årrekke, foredragsholder og festtaler, kalt «Olsen fra Norge» etter et nordisk lærermøte i Stockholm i 1880. Skolen var to-delt med to klasser som skiftevis møtte annen hver dag. I 1902 fikk skolen nye lokaler – fremdeles på Vogellund.

Den store innflyttingen til distriktet krevde større skole, og i 1932 ble nye Holmen skole innviet på Nesbru – en større topp moderne funksjonalistisk bygning i to etasjer tegnet av Victor Schaulund. Jernbetong avløste tre som byggemateriale, og skolen hadde sentraloppvarming, dusjanlegg og skolebad. Holmens gamle skolebygning på Vogellund ble flyttet til Drengsrud skole. Pga. støy fra motorveien ble skolebygningen på Nesbru solgt til private i 1976. Det ble strid om deling av kretsen – Billingstad skole ble reist i 1978 og Hvalstad skole i 1999.

Galleri

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vogellund skole er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.