Vrengen bru (Færder)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Vrengen bru (Tjøme))
Hopp til navigering Hopp til søk
Vrengen bru og Vrengensundet sett fra Tjøme. Dagens bru er fra 1981.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Vrengen bru (offisielt navn, men gjerne kalt Vrengenbrua) i Færder kommune i Vestfold går over Vrengensundet mellom øyene Nøtterøy og Tjøme. Fram til 2018 var sundet også grense mellom kommunene Nøtterøy og Tjøme. Brua er 465 meter lang, største spenn er 171 meter, seilingshøyden er 27 meter. Veien som går over brua er fylkesvei 308 (Gulli - Verdens Ende).

Dagens Vrengen bru er fra 1981. Den erstattet en eldre bro fra 1932 over sundet, som igjen hadde erstattet en enkel ferge, og gitt Tjøme fastlandsforbindelse til Tønsberg via Nøtterøy. Den gamle brua, som ble åpnet av kong Haakon VII, ble revet i 1983.

Det har vært bompengebetaling på begge broene. På den gamle Vrengenbrua var det bompenger fra åpningen i 1932 fram til 1964. Brua var nedbetalt allerede i 1948, og etter dette gikk pengene dels til bru over Røssesundet, dels til et brufond. Det var igjen bompengeinnkreving på den gamle Vrengenbrua fra 1979 til 1981, som en start på betalingen av den nye brua. Da den nye brua ble åpnet 8. november 1981, var det pengebetaling fram til 1. august 1984. Avgiften var da 10 kroner pr. passering, men gratis kveld og natt.

På Tjøme-siden av Vrengen bru er det reist en byste av bruforkjemperen, ordfører Hans L. Bache (1856–1930), utført av Tønsberg-kunstneren Carl Edvard Paulsen og avduket i 1939. Bache var skipsreder, og familien eide Kråkere gård på Tjøme, i dagens Østveien 173. I fjellveggen nær bysten er kong Haakon VIIs monogram hugget inn, med teksten År 1932 den 8 november åpnet kong Haakon VII Vrengen bro.


Om åpningen av Vrengen bro 8. november 1932

Faksimile fra Aftenposten 9. november 1932: Utsnitt av omtale av åpningen av Vrengen bro dagen før.

Den første Vrengen bro ble åpnet av kong Haakon VII 8. november 1932. I sin aftenutgave samme dag refererte Aftenposten fra begivenheten (utdrag):

Vrengen bro blev åpnet i dag klokken 13 under stor høitidelighet og under tilslutning av hundrer av mennesker fra Nøtterø og Tjømø. Kongen og arbeidsministeren kom til Tønsberg med toget kl 11.45. …

Klokken 13 ankom Kongen til stevneplassen fulgt av dem som møtte ham på jernbanestasjonen, og umiddelbart derefter begynte innvielseshøitideligheten. Ordfører Sundene, Tjømø, ønsket Kongen og de fremmøtte velkommen og gav på Tjømøs befolknings vegne uttrykk for at broforbindelsen var etablert. …

Overingeniøren i Vestfolds fylkes veivesen, Jacob Sund, redegjorde for broens historie og overleverte den til fylkets veivesen. Fylkesmann Meinich talte for broens konstruktør, overingeniør i Statens veivesen, Stang, den som først hadde utkastet tanken om en bro, overingeniør Sund, og den som hadde ledet byggearbeidet, ingeniør ved Vestfolds veivesen, Bjerke. Han uttalte håbet og forvissningen om at broen vilde bli av den største betydning for Tjømøs fremtid og sluttet med å anmode Kongen om å åpne broen. Med en sølvsaks klippet så Kongen over den røde bånd, som var spent over broen, og med Kongen i spissen spaserte man over til Nøtterøsiden.

Etter seremonien ved brua kjørte Kongen og følget til Tjøme kirkegård, der bruforkjemper, ordfører Hans L. Baches grav ble bekranset. Det hele ble avsluttet med en middag på Havna hotell på Tjøme for 130 deltakere.

Galleri

Kilder og referanser

Koordinater: 59.16716° N 10.3861° Ø