Kari Berggrav
Kari Berggrav (født 30. november 1911, død 11. juni 1996 i California) var pressefotograf.
Hun var datter av Oscar Egede Nissen (f. 1882) og Grete Berggrav Nissen (1885–1956). Mora var søster av biskop Eivind Berggrav. Hun ble døpt som Kari Nissen, men tok senere navnet Berggrav.
Kari Berggrav arbeidet i 1930-årene i Norges nest største avis, Arbeiderbladet, og var den første kvinnelige pressefotografen i Norge. Hennes arbeidsoppgaver spente fra mote- til kriminalfotografering. Hun tok også bilder av medlemmer av kongefamilien, et oppdrag hun sannsynligvis fikk gjennom sin onkel Eivind Berggrav, som var biskop i Oslo fra 1937. Da Oslo ble bombet og innvadert av tyske tropper i april 1940 dro hun til Elverum, der regjeringen midlertidig oppholdt seg og hadde sine møter. Hun ble ansatt som offisiell fotograf ved fronten av øverstkommanderende for de norske styrkene. Berggravs innsats er legendarisk. 7. juni 1940, da den endelige evakueringen av den norske regjeringen var et faktum, dro hun inn i Sovjetunionen. Hun reiste gjennom Leningrad og Moskva til Iran og Den persiske gulf. Der gikk hun ombord på en skipstanker med kurs for Bombay, her skiftet hun båt og kom til USA via Ceylon, Cape Town og Montreal.
I Amerika ble hun ansatt ved fotografisk avdeling på den norske amabassaden i Washington. Hennes mål var «Å reise sammen med invasjonstroppene til Norge og på nytt arbeide som krigsfotograf». Det er usikkert om Berggrav kom tilbake til stridssonen, men hun hadde allerede utrettet mye i fotografisk sammenheng. Hun hadde tatt over 600 bilder, bare 200 ble bevart. Disse ble stilt ut i San Francisco, New York og Washington. Det er usikkert hvor fotografiene nå er oppbevart. Mot slutten av 1943 var hun innskrevet ved School of Modern Photography i New York. Det siste man kjenner til av Berggrav er i forbindelse med en artikkel hun skrev i 1945 om "katte"-fotografi.
Kari Berggrav var også medlem av Oslo Kamera Klubb.
Kilder
- Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
- Kari Berggrav på Digitalt museum.
- Kari Berggrav på KulturNav
- Palmquist, Peter E.: Resources for Second World War Women Photographers, History og Photography, Volume 18 (1994) : 3
- Svinningen, Tone: «Forenkler vi våre motiver for meget?» i Bildet lever! 8 (2002)
- Svinningen, Tone: «Jakten på "Ukjent fotograf», Preus museum, 2019
- U.S. Social Security Death Index.
- Kari Berggrav i Historisk befolkningsregister.
Kari Berggrav er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |