Alt for Norge (avis)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Alt for Norge var en illegal avis som ble utgitt i 1942 og 19441945 av Norges Kommunistiske Parti. Den hadde undertittelen «Organ for den nasjonale front», og fra februar 1944 var den formelt organ for NKPs sentralkomité. Etter krigen fikk Friheten, som også starta som illegal avis, status som hovedorgan.

Fra mai til september 1942 ble avisen produsert i Bergensområdet. Den første redaktøren var Samuelt Titlestad, og etter en tid tok Torolv Solheim over. Den kom i begrenset opplag, men ble allikevel også spredd til Oslo og andre steder på Østlandet. Flere av medarbeiderne ble arrestert høsten 1942, og avisen gikk inn.

Tidlig i 1944 begynte Kai Møller i Drammen å trykke Alt for Norge på sitt boktrykkeri i Drammen. Den kom først ut en gang i måneden, og etter hvert økte man til fire ganger i måneden. Utgivelsene fortsatte helt til frigjøringen, og avisa hadde høsten 1944 et normalopplag på hele 22 000. Etter at avisen ble partiets hovedorgan var det særlig generalsekretær Peder Furubotn og agitasjonsleder Kjetil Kviberg som skrev manus.

Litteratur