Elisabeth Helmer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Elisabeth Helmer (født 24. oktober 1854, dødsår ukjent) var fotograf i Grimstad. Hun var meget sosialt interessert og i 1905 var Elisabeth en av stifterne av Grimstad avdeling av Landskvindestemmeretsforeningen og dens etterfølger Kvindernes Klub. Hun satt i styret for Gamlehjemmet og ble valgt inn i bystyret i 1913.

Elisabeth var datter av besiktigelsesmann Jacob Helmer, og det var i hans hage ved Hestetorget hun startet fotoatelier i 1886, etter at hun hadde utdannet seg hos Louise Abel i Christiania. Hun utdannet selv flere elever, og en av dem, Gunhild Larsen, ble hennes kompanjong i 1902. Ti år senere overtok hun firmaet og drev det frem til 1916. Begge engasjerte seg i samfunnsdebatten og arbeidet aktivt for stemmerett for kvinner og kvinnesak. I 1913 ble Elisabeth Helmer valgt inn i bystyret på Borgerpartiets liste.

I 1914 ble Elisabeth Helmer valt inn i en komite som skulle forberede etablering av et bymuseum og et jubileumsskrift. Grimstad Bymuseum åpna samtidig som, og var samlokalisert med, Ibsenhuset. Jubileumsskriftet kom først ut tretten år senere, da Selskapet for Grimstad Bys Vel gikk inn med en garanti for trykkekostnadene.

Litteratur

  • Fors, Hannele: «Kvinnelige fotografer i Grimstad», side 69–77 i Aust-Agder-Arv 2016, ISSN 0572-4368.
  • Marmøy, Reidar: Grimstad på 1900-tallet. B.1. : 1900–1940. Utg. Selskapet for Grimstad bys vel. 2004. Digital utgaveNettbiblioteket.

KilderAnnonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Elisabeth Helmer er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!