Johannes Stubberud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Johannes Stubberud (født 27. februar 1891 i Østre Toten, død 4. mars 1942 i Sachsenhausen i Tyskland) var pressemann. Han ble i 1924 den første redaktøren av Oppland Arbeiderblad og hadde seinere samme stilling i Kongsvinger Arbeiderblad og Halden Arbeiderblad.

Oppvekst og familie

Han ble døpt 30. mars 1891 i Hoff kirke, med blant annet naboene Martin og Ottilie Kalrustad som faddere. Stubberud bodde sitt første leveår på garden Stubberud i Nordlia, som faren Hans Petter Mathiassen hadde tatt over etter sine foreldre i 1887. I 1891 var Hans Petter Stubberud også gardsbestyrer på Rognstad i Østre Toten. Johannes Stubberuds mor het Klara.

Rundt 1892 flytta familien nærmere Gjøvik, til Vardal. Garden Stubberud hadde da blitt solgt videre, etter at handelen mellom Johannes Stubberuds far og bestefar hadde blitt kjent ugyldig. I 1900 bodde familien i Bliksetgården på Gjøvik, og faren var da titulert «arbeider». Sjøl om Stubberud ikke var noen stor gard, må nok familien ha regna flyttinga til arbeidermiljøet på Gjøvik som sosial deklassering. Som om ikke dette var nok: Faren døde tidlig, og mora ble aleine igjen med ungeflokken.

Redaktør

Trass i en vanskelig oppvekst klarte Stubberud å bli pressemann, og han satt som redaktør i flere aviser. En periode var han på Lillestrøm. Rundt 1920 jobba han i Østerdalens ArbeiderbladElverum. Men der slutta han i protest mot nykommunistene, og tok med seg familien tilbake til hjembyen Gjøvik. Johannes Stubberud var i 1924 en av grunnleggerne av Oppland Arbeiderblad, som ble grunnlagt som en følge av splittinga av Arbeiderpartiet på denne tida. De Moskva-tro kommunistene beholdt kontrollen over det gamle partiorganet Ny Dag, mens Stubberud og andre tranmælitter starta sin egen avis. I 1926 meldte imidlertid ordfører Niels Ødegaard seg inn i Arbeiderpartiet, og det ble maktkamp mellom ham og Stubberud. Resultatet ble at Stubberud reiste fra byen og tok over som redaktør av Kongsvinger Arbeiderblad.

Sachsenhausen

I 1935 ble Stubberud ansatt som redaktør av Halden Arbeiderblad. Avisa fortsatte å komme ut noen måneder etter at Tyskland okkuperte Norge, under navnet Fredriksten, og Stubberud skreiv på denne tida flere kritiske artikler om tyskerne. Han hjalp også flere flyktninger over grensa til Sverige. Dette førte til at han ble arrestert. Stubberud satt på Møllergata 19 og Grini før han i september 1941 ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland. Der døde Johannes Stubberud den 4. mars 1942.

Stubberud ble i 1916 gift med Solveig Karoline f. Treider. De hadde to barn.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker