Militæranleggene på Hovedøya

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Under Napoleonskrigene ble det satt opp kanonbatterier på Hovedøya for å sikre innseilinga til Oslo.
Foto: Kjetil Bjørnsrud (2005)

Militæranleggene på Hovedøya i Oslo er levninger etter flere århundrer med militær aktivitet på øya som ellers er mest kjent for sitt kloster. Øya ligger på en strategisk viktig plass i Oslofjorden, og allerede i borgerkrigstida hører vi at den blir brukt som base for angrep mot byen. Det ble derfor etterhvert viktig for forsvaret av Christiania og Akershus festning å ha kontroll over øya. Forsvaret disponerte øya helt fram til 1939, og det da begrensa muligheter for sivile til å komme i land. I dag er øya enkelt tilgjengelig med ferge fra Oslo sentrum, og militæranleggene er blant kulturminnene man kan oppleve der.

På 1700-tallet ble øya brukt til bombeøvelser, det vil si trening med tidlige former for sprenggranater. Det ble oppretta to batterier på øya, med flere støttebygninger for disse.

Anleggene som finnes på øya er:

Det har vært flere andre militære bygninger som ikke er bevart, som Store vestre krutthus.

I tillegg kan nevnes Skipsverftet, som ikke har etterlatt seg synlige spor. Her ble blant noen av de største skipene i Danmark-Norge bygd på 1600-tallet, blant annet krigsskip som «Hannibal» med seksti kanoner.

Galleri

Koordinater: 59.8946514° N 10.729635° Ø