Organisation Todt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Organisation Todt (OT) var en tysk halvoffentlig organisasjon som utførte anleggs- og byggeoppdrag i Tyskland og okkuperte områder. Den hadde navn etter grunnleggeren Fritz Todt.

Allerede sommeren 1940 kom enheter fra OT for å bygge en ubåtbunker i Trondheim. Disse enhetene ble senere organisert som innsatsgruppe Viking, og gjennomførte en rekke byggeoppdrag i Norge og Danmark. I oktober 1941 befalte Hitler at konstruksjon av befestninger, veier og jernbanelinjer i Norge skulle utføres av OT. Organisasjonen ble tilført enorme summer, idet Hitler mente at anleggene var helt nødvendige for krigsinnsatsen og dermed ga svært høy prioritet til OTs arbeid.

Organisasjonen ble i Norge ledet av Willi Henne, og også ble leder for Reichskommissariats avdeling for trafikk og teknikk da denne ble utskilt i august 1942. I begynnelsen brukte man nordmenn, dansker og tyskere som arbeidskraft. Etterhvert ble dette vanskelig. Stadig færre nordmenn var interessert i å jobbe for OT, og det ble utført mye passiv sabotasje. Det samme var tilfelle for dansker, og arbeidsføre tyskere ble det stadig færre av da Wehrmacht stadig måtte fylle opp i rekkene. Man begynte da å bruke krigsfanger, særlige sovjetiske, polske og jugoslaviske borgere. Mens skandinaver og tyskere hadde blitt behandlet anstendig, ble krigsfangene utsatt for et brutalt regime, og mange jobbet seg til døde.

Eksterne lenker

Videre lesing