Vestfossen kapell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfossen kapell i 1914.
Foto: Narve Skarpmoen
Vestfossen kapell på 1930-tallet.
Foto: Ukjent

Vestfossen kapell ligger i Fossgata, på grunn som er skilt ut fra Fossesholm (gnr. 39), rett sør for tettstedet Vestfossen i Øvre Eiker kommune.

Kapellet tjente som sognekirke for Vestfossen kirkesogn. Det ble opprinnelig oppført som bedehus i 1863 for private midler. Innviet som kapell i 1902. Da kommunen ble skjenket kirketomt i Vestfossen i 1910, ble det diskutert om kapellet skulle rives eller flyttes til den nye tomta og utvides. I og med at det tok lang tid før disse planene ble realisert, har kapellet blitt stående på sin opprinnelige plass, og det tjente som gudshus for Vestfossen menighet fram til 2010.

Opprinnelig var kapellet en enkel, en-etasjes bygning. Tårnet ble påbygd omkring 1930. I nyere tid er det oppført et tilbygg som tjener som forsamlingslokale, men som også kan benyttes som en utvidelse av kirken ved konserter og andre større tilstelninger.

Av inventar må spesielt nevnes altertavlen, som delvis er utført i alabast. Den skriver seg antagelig fra 1400-tallet og har trolig opprinnelig stått i Berg kirke. Seinere ble den flyttet til Haug kirke, og den var blant gjenstandene som overlevde brannen der i 1818, selv om den ble en del brannskadet. Den har vært i bruk i Vestfossen kapell siden innvielsen i 1902. I 1987 ble altertavlen restaurert av Riksantikvaren.

Nye Vestfossen kirke ble innviet i 2010, og erstattet kapellet som sognekirke for Vestfossen.

Galleri

Kilder

  • Diverse avisartikler fra Drammens Tidene & Buskeruds Blad
  • Nils Johnsens: Eker - træk av en storbygds saga (1914), side 505.
  • Ole Georg Moseng: «Sigden og sagbladet» (Eikers historie, bind 2), side 46-47.
  • «Vestfossen kirke», Wikipedia


Koordinater: 59.730163° N 9.866173° ØEiker Leksikons logo.jpeg Vestfossen kapell inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!