Ralph L. Wilson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ralph Lindkvist Wilson (født 13. november 1872 i Fana, død 24. september 1951 i Bergen) var ingeniør, amatørfotograf m.m.

Sønn av landbruksskolebestyrer George Alexander Wilson (1833–1889) på Stend i Fana. Utdannet tekniker, arbeidet forskjellige steder, bl.a. i USA fra 1891. Kom hjem til Bergen i 1901 og ble ansatt i Brannvesenet. Var en kort tid i München, hvor han tok tysk ingeniøreksamen. Ble vannverkssjef i Bergen i 1909. Dyktig matematiker og pianist.

Gjorde en glimrende innsats som fotograf (amatør), begynte å fotografere ca. 1895 og fortsatte til sin død. Innførte farvefilm i Norge på et meget tidlig tidspunkt. Store deler av hans meget store negativsamling finnes i UBBs eie og er i ustanselig bruk. Særlig gjelder dette hans praktfulle bergensbilder. Resten av negativsamlingen er tatt vare på av hans datter Edna Hille Andresen.

Wilson var gift med Emma f. Gørbitz. I 1910 var de bosatt i Fred. Meltzersgate 36 i Bergen med datteren Edna, sønnen Alexander og tjenestepiken Gjertrud Eriksen. Ved sin død bodde han i Langhaugen 24.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ralph L. Wilson er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.