Christian P. Wintersborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian Pedersen Wintersborg (født 14. desember 1865 i Nakskov på Lolland, død 5. april 1939 i Kristiansand) var utlært optiker, selvlært fotograf, kunstmaler og interessert i musikk.

Wintersborg var gift to ganger. Hans første kone var Nella Helene Pedersen Wintersborg, født 1862 i Spangereid. De bodde ved folketellingen 1900 i Toldbod Gade 16 i Kristiansand, og hadde tre barn. Ei Martine Pedersen (f. 1831 i Spangereid) bodde hos dem, og det er oppgitt at hun var «husfaders moder». Ut fra fødestedet er det mer trolig at det er «husmoderens moder» det skulle stått, men det har ikke så langt vært mulig å få bekreftet det. Wintersborg er oppgitt å være musikkhandler og instrumentmaker.

I sitt andre ekteskap var han gift med Clara Amalie f. Knudsen (f. 1868 i Kristiansand, død 1951). I folketellingen 1910 finner vi dem på samme adresse som han hadde i 1900. Det er fem barn som bor hos dem, en sønn fra første ekteskap og en sønn og tre døtre som var Christian og Claras felles barn. Paret skal ha fått ei datter til, og de ble alle opplært i fotograffaget. I denne tellinga er Wintersborg oppgitt å være optiker og handelsborger.

Christian Wintersborg ble i 1909 norsk statsborger.

Studioet var en del av gårdsrummet bak forretningen, prydet med selvmalte bakgrunner. Han fotograferte særlig bymotiver og solgte postkort av disse i egen butikk og hos andre. Butikken på hjørnet av Markens- og Tollbodgaten forhandlet «Optik - Fotografi - Musik». Ved hans død overtok enken driften av forretningen, som da gikk over til å bli spesialforretning i amatørfoto. Da hun døde overtok sønnen Gilbert Wintersborg. Den ledes idag av 3. generasjon Reidar Mikkelsen Wintersborg, med filial i Flekkefjord ledet av David Wintersborg-Wulff. Firmaet har gjennom årene hatt flere adresser. I 1902 flyttet det til Tollbodgaten 16, i 1918 til Rasmus Tallaksens gård i Gyldenløwesgate, ca. 1920 til Markensgate 10 og ca. 1935 til Sparebankens gård. Wintersborg fotograferte sammenhengende i Kristiansand fra 1893 til 1939 og i Mandal 1893.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Christian P. Wintersborg er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.