Lovise Aanensen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lovise Aanensen (født 8. mars 1879 i Kopervik, død 19. mars 1954) var fotograf i Kopervik fra omkring 1900 til omkring 1900, med filial i Skudeneshavn fra 1930 til 1940.

Det fortelles at hun engang fotograferte storfyrst Wladimir på bryggen i Kopervik, da han skulle en tur i land. Det ble stort oppstyr over besøket og hun ilte ned på kaien med apparatet oppstilt på stativ. Da så den gamle, skrøpelige storfyrsten skulle stige i land, var øyeblikket kommet og hun ropte «Å, kjekk deg litt du Wladimir», til mengdens store jubel. Dette fikk storfyrsten senere forklart og hun fikk bestilling på fotografiene fra Russland. Som betaling fikk hun en brosje med diamanter, som hun siden måtte oppbevare i en safe. Historien fortelles imidlertid også på en annen måte, nemlig at det var storfyrst Michael, og at hun ble sint da han ikke ville holde den forlangte posisjon under fotograferingen og ropte med sin bass-stemme: «Stram deg opp, Mikkal».

I 1920-årene dro hun til USA, men kom tilbake og fortsatte med fotograferingen i 1930-årene, men da uten atelier. Før hun dro hadde hun hatt tre forskjellige atelierer i Kopervik, foruten filial i Skudeneshavn. Endel av hennes plater og kassene til apparatene er tatt vare på av kommunearkivar Lars Svendsen i Kopervik.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Lovise Aanensen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.