Lorentz Kristian Hansen (1866-1928)

Lorentz Kristian Hansen (født 17. mai 1866 i Sparbu, død 31. juli 1928 i Oslo) var pølsemaker, hjemløs og straffefange i Kristiania.

Lorentz Kristian Hansen. Forbryterportrett 17. november 1890. Kristiania politikammer

Lorentz Kristian ble født på gården Lønnum i Sparbu, Trøndelag, av foreldrene tømmermann Hans Jensen og Lovise Lorentzdatter. Lorentz var nr 5 i en søskenflokk på 7. Lorentz bodde hjemme hos foreldrene til han ble konfirmert som 15-åring i 1881, og dro deretter til Sverige for å se etter arbeid. Han reiste så til Trondheim hvor han begynte som lærling hos slakter Jørgen Haugan. Etter 2 ½ år hos Hagan jobbet han deretter hos flere slaktere i byen, bl.a. hos slakter Solberg, til han var i begynnelsen av 20-årene.


Fra 1888, 22 år gammel, begynte han gradvis livet sitt som preget av endeløs kontakt med lovmyndighetene. I 1889 fikk han 5 dager fengsel på vann og brød for «bedrageri», og litt senere samme år, 8 dager, for tyveri. Året etter, i 1890, ble han dømt for innbrudd, og tyveri av 60 øre, hos slakter Solberg, og sendt til botsfengslet i Kristiania for 6 måneders straffearbeid. Inspektøren ved botsfengslet var ikke imponert over Lorentz, og oppsummerte ham som «Upaalidelig Fange. Jeg tror han er en Skøier, hvis Fremtid derfor er mere end tvivlsom». Etter løslatelse ville Lorentz ikke tilbake til Trondheim, og forsøkte å få arbeid på østlandet. Han jobbet som pølsemaker i Larvik i 6 måneder, og tok deretter hyre på et skip i Sandefjord, som han ulovlig rømte fra i Moss, men meldte seg for politiet da han ikke klarte seg der uten penger. Han ble innlåst noen dager i Moss, som innledet en kort periode i livet sitt hvor Lorentz klarte å holde seg borte fra fengsler. Dette stoppet i 1895, hvor Lorentz fra han var 29-åring til han døde ble en regelmessig innsatt ved botsfengslet, Akershus straffeanstalt og tvangsarbeidsanstaltene i Kristiania og Trondheim. Forbrytelsene hans var hovedsakelig heleri, tyveri, tigging og løsgjengeri.


Lorentz endte opp som en typisk fattig og hjemløs mann i Norge på begynnelsen av 1900-tallet, hvor dag til dag overlevelse var fokus, og håndtering av tyvegods og alkohol en del av hverdagen. Han benyttet Frelsesarmeens nattherberge i Urtegata 16 i Oslo, da han kunne, og var registrert på denne adressen da han døde 31. juli 1928, 62 år gammel


Bilder


Litteratur og kilder