Nils Hildus Hansen (1869-1910)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nils Hildus Hansen (født 27. juni 1869 i Kristiania, død 28. september 1910 samme sted) var straffefange og arbeidet ved Kjøttkontrollen i Kristiania.

Nils Hildus Hansen. Forbryterportrett fra Kristiania, 1885

Nils Hildus Hansen ble født utenfor ekteskap på Kampen i Kristiania av foreldrene Hans Hansen[1] og Karen Nilsdatter[2]. Nils ble født med sin tvillingbror Johan Martin[3], som døde av lungebetennelse da han var 6 år (En ny bror ble født samme år, og ble gitt samme navn, Johan Martin, men døde av tuberkulose 2 år senere i 1877). Faren, Hans Hansen, som gjorde militærtjeneste og var musketer ved 1ste Brigades Depotavdeling, og moren Karen fikk en ny sønn i 1871, og da sørget de for at de giftet seg. Nils vokste opp som eldstemann i en søskenflokk på 6, og ble boende hjemme selv etter at han konfirmerte seg i Kampen kirke april 1884.

Året etter i 1885 fikk Nils sin første kontakt med politiet, da han arresteres og dømmes til 60 dagers fengsel for simpelt tyveri. Siden Nils enda ikke var 18 år, og som første gangs dom, så var 2 måneder i fengsel en ikke ubetydelig dom for tyveri, så det han stjal var sannsynligvis av litt verdi. 2 år senere, januar 1887 og fremdeles under 18 år, dømmes han igjen for tyveri, og får 50 dagers fengsel.

Natt til 1. april 1888[4] er han derimot over 18 år, og gjør da sammen med to kamerater et innbrudd i en butikk, hvor de knuser en rute og får åpnet døren. Dessverre for guttene ble de tatt på fersk gjerning, og Nils fakket av politiet da de sprang fra stedet. Utbyttet på 1 bukse og 1 par sko verdsatt til 9 kr ble funnet henslengt like ved. Nils tilstod innbruddet, informerte om sine kamerater, og ble løslatt fra varetekt[5], men ble senere i september 1888 dømt til 8 måneders straffearbeid ved botsfengslet.

I fengslet gav han inntrykk av å være en noe tafatt person. Han ble satt til å spikke pølsepinner, men det klarte han dårlig, slik at han endte opp med å klistre esker i hele innsettelsestiden hans. Fengselspresten var ikke særlig imponert over Nils, og skrev «Han forekom mig ved første Besøg at være en med endalminderlig ubekvem Materi, uhyggelig kjedelig og verdslig». Fengselsinspektøren var litt mer positiv, og mente Nils var «En snil Gut med Smaa Evner, men flittig og ordentlig». Nils, nå med kallenavn «Poteta», så ikke noen særlig fremtid i Kristiania, og fortalte inspektøren at han gjerne ville dra til Amerika etter soning, men at «han har Ingen i familien kan gi ham Billet».

Da Nils ble løslatt i 29. august 1889[6], fikk han utlevert klær fra stiftelsen: «Jakke kjøbt tarvelig, Buxe og væst av krafttøi, Skjorte, Strømper, Sko, Skjerf», og fikk med det etter hvert livet sitt nogenlunde på rett kjøl. Han flyttet tilbake til foreldrene sine i Platous gateGrønland i Kristiania, og fikk også jobb som veier hos Kjøttkontrollen i Kristiania. I 1893 fikk han en datter med 22-årige Emilie Eriksen[7], en datter som døde noen år senere. Året etter gifter Nils seg istedenfor med Anna Emilie Pettersen[8]. De får en datter Alfilde Hansine[9], som dessverre også dør året etter av en mageinfeksjon. Paret får deretter en sønn, Hilmar[10] i 1896, og en datter, Aagot[11] i 1899. Nils og Anna flytter litt rundt på Grønland og Grünerløkka i Kristiania de nærmeste årene, mens Nils fortsetter sin jobb hos Kjøttkontrollen på Youngstorvet.

I 1906 er han igjen i politiets søkelys, og arresteres for heleri. Han ble frifunnet[12], men i 1910 gjentar det seg igjen, og han arresteres[13] i januar det året for heleri. Hans signalement oppdateres også av politiet, og lyder: «mørkebrunt haar, lysebrune knebler (sic: barter), smaa blaa øine, paa venstre iris en gul ring, middels legemsbygning, rektangulært ansigt, kløftet hage, lave, nærstaaende, lysebrune øienbryn, vertikal, smal pande, et anker i venstre tommelgreb, en ring paa venstre ringfinger, en buet linje paa venstre underarm». Nils får en fengselsdom, og må sitte i Kristianias kretsfengsel til 12. april 1910[14].

28. september 1910 er det slutt for Nils. En artikkel[15] i avisen «Finmarken» beskrev hendelsen:

«Atter drikken! Forleden var der brand i Rødfyldgaten i Kristiania. Da brandfolkene kom til det kvistværelse, hvor det brændte, hørte de, ifølge ’Morgenbladet’, ilden dure og knitre indenfor. Straks vandet kom paa slangen gløttet de paa døren, som var gjenlukket, men ikke stengt. Slangen ble stukket ind ad dørsprækken og den kraftige vandstraale fik snart slukket ilden. Da folkene kom ind i værelset, hvor tak og vægge var helt forkullede, fandt de liket av en mand liggende paa gulvet ved vinduet. Liket hadde brandsaar paa den ene haand og var sværtet av røk; men ellers var det ikke stygt medfart av ilden. Politiet blev budsendt. Liket blev hentet av patrolvognen og bragt til lægevagten, hvor liksyn blev foretat. Derfra førtes den forulykkede til likhuset. En opdagelsesbetjent optok forklaring om det passerte. Avdøde Hildus Hansen, arbeider ved kjøtkontrollen, hadde sammen med sin svoger, arbeider Rikard Pettersen sittet paa kvistværelset og drukket siden tidlig paa eftermiddagen. Det er Pettersen kone, som leier værelset. Manden selv var netop kommet hjem fra Saaheim og trakterte i den anledning sin svoger med drikkevarer. Begge blev adskillig beruset; Hansen mest. Som de sat sammen paa feltsengen i værelset slog Hansen ut med armen – fortæller svogeren – og lampen væltet. Oljen antændtes og i et nu stod værelset i brand. Pettersen løp ut med en gang. Men ilden var flammet saa sterkt op, at hans barter blev svidd. Han forsøgte at faa Hansen med sig, fortæller han; men det var ham ikke mulig. Den forulykkede blev igjen og han maa hurtig være kvalt av den tætte røk. Pettersen kone hadde intet assureret og mistet alt, hvad hun eiet.”

Nils ble bare 41 år gammel.

Bilder

Litteratur og kilder

Referanser

  1. Hans Hansen i Historisk befolkningsregister
  2. Karen Nilsdatter i Historisk befolkningsregister
  3. Johan Martin Hansen i Historisk befolkningsregister
  4. Polititidende. Nr. 26 – B14. Utg. Kriminalpolitisentralen. no. 1888. Digital versjonNettbiblioteket
  5. Polititidende. Nr 27 – C4. Utg. Kriminalpolitisentralen. no. 1888. Digital versjonNettbiblioteket
  6. Polititidende. Utg. Kriminalpolitisentralen. no. 1889. Digital versjonNettbiblioteket
  7. Ragna Emilie Eriksen i Historisk befolkningsregister
  8. Anna Emilie Pettersen i Historisk befolkningsregister
  9. Alfhild Hansine Hansen i Historisk befolkningsregister
  10. Hilmar Eugen Hansen i Historisk befolkningsregister
  11. Aagot Hansen i Historisk befolkningsregister
  12. Polititidende. Nr 27 – C4. Utg. Kriminalpolitisentralen. no. 1906. Digital versjonNettbiblioteket
  13. Polititidende. Nr 8 - B10. Utg. Kriminalpolitisentralen. no. 1910. Digital versjonNettbiblioteket
  14. Polititidende. Nr 25 – D2. Utg. Kriminalpolitisentralen. no. 1910. Digital versjonNettbiblioteket
  15. Finmarken 1910.10.15. 19101015. Digital versjonNettbiblioteket