Jacob Munch

Jacob Edvard Munch (født 9. august 1776 i Christiania, død 10. juni 1839[1]) var offiser og maler. Han var morfar til kunstmaleren Frits Thaulow (1847–1906) og fetter av Edvard Munchs bestefar. Jacob Munch var gift med dagboksforfatteren Emerentze Munch (1786–1868).

Jacob Munch (selvportrett).
Munchs maleri av kroningen av Karl III Johan i Nidarosdomen i 1818. Seremonien ble ledet av biskop Frederik Julius Bech.

I årene 1806-1813 fikk han reiseunderstøttelse fra Fonden ad Usus Publicos og var på et omfattende studieopphold i Europas kunstsentre.[2] Han studerte blant annet i Paris hvor han muligens var elev av Jacques Louis David.[1][2]

Han var en av de første norske malerne som hadde akademiutdannelse, noe som fikk stor betydning for norsk malerkunst.[1] Han var med på å opprette Tegneskolen, en forløper for det norske kunstakademiet.[2]

Munch fikk stipend til Kunstakademiet i København og til Paris og Roma. Mye av stipendpengene brukte han imidlertid til å understøtte sin syke svoger så han kunne få fullført legeeksamen. Oppholdene i Paris og Roma fikk han nytte av da Karl Johan kom til Christiania høsten 1814 som kronprins. Jacob Munch kom med i den norske delegasjonen som mottok kronprinsen. Da Munch var en av de få norske som kunne snakke fransk, fikk han samtale med Karl Johan. Kronprinsen kjøpte to malerier fra Italia og bestilte to malerier levert hvert år fremover. På den første kunstutstillingen i Norge, i Calmeyergården (Stattholdergården) i 1818 deltok Jacob Munch med 13 malerier.

Da Munch ble syk og ikke kunne male mer, fortsatte Karl Johan å betale den årlige sum. Ved Karl Johans kroning som konge i Trondheim fikk Munch i oppdrag å male begivenheten selv om han ikke hadde vært til stede.

Munch ønsket å lage ildfaste fliser av leire, slik moten var ute i Europa. Han kjøpte en pottemakerfabrikk på Holmen, men tiden var ikke moden for keramiske fliser i Norge, og forretningen gikk dårlig. Munch ble fortvilet, men redningen kom da Nicolai Andresen kjøpte hele eiendommen i 1831. Da Munch døde, sto enken med fire døtre på bar bakke, men fikk hjelp av broren som gjengjeld for den støtten han hadde fått av Jacob Munch i sine studier.


Kilde

  • Holden, Finn: Aker Brygge og Tjuvholmen, Oslo 2014.
  1. 1,0 1,1 1,2 «Jacob Munch» i Norsk biografisk leksikon
  2. 2,0 2,1 2,2 Jacob Munch fra Weilbachs kunstnerleksikon

Eksterne lenker