Mads Ellef Langaard

Mads Ellef Langaard (født 3. mai 1815 i Lillesand, død 23. mars 1891 i Kristiania) var bryggerieier og industrigründer. Blant virksomhetene han var med på å grunnlegge var Frydenlunds bryggeri i 1859, der han også satt i ledelsen livet ut.

Foto av Mads Langaard fra ca. 1880.
Foto: Ukjent/Oslo Museum.


Familie

Mads Langaard var sønn av skipskaptein Mads Christian Langaard (1774–1854) og Ellevine Ellefsen (1792–1874), og ble gift i 1846 i Christiania med Lovise Jakobine Knudsen (1824-1904). Han var bror av tobakksfabrikant Conrad Langaard (1823–97) og far til Knud Christian Langaard (1849–1922), som etterfulgte han i ledelsen av Frydenlunds bryggeri.

Liv og virke

 
Øletikett fra Frydenlunds bryggeri fra 1959, med Mads Landgaards initialer (”ML”) i varemerket.
Foto: Hentet fra Petersen m. fl.: "Frydenlunds bryggeri 100 år", utgitt 1959 av bryggeriet selv.

Etter et par år i handelslære i Arendal, dro Langaard til sjøs. I 1841 oppnådde han skippersertifikat, og ble skipskaptein. Samme år flyttet han til Christiania. I 1850 oppga han sjøen og etablerte seg som handelsborger i hovedstaden sammen med C. A. Dietrichson. Firmaet deres, Langaard & Dietrichson, drev innen eksport og import, særlig i mel og kornvarer.

Som følge av 1850-årenes høykonjunktur ble Langaard en velstående mann, og i 1859 satset han hele sin formue i etableringen av et bryggeri på løkken Frydenlund i Christiania; Frydenlunds bryggeri. Hans samarbeidspartnere var skipperen Abraham Hesselberg (1817-1895), bank og finansmannen Justus Heinrich Schwensen, og svigerfaren, salmaker Knud Knudsen.

Etter noen vanskelige første år gikk det fra rundt 1870 bedre med bryggeriet, i en periode som var gunstig teknisk, økonomisk og politisk. Eksportsalg av det nye undergjærede bayerske ølet kom også i gang, og stordrift tillot bruk av industrielle produksjonsmåter, basert på mekanisk energi, som forente kvalitet med konkurransemessig pris.

Langaard var med i ledelsen av Frydenlunds bryggeri fram til sin død, men var også engasjert i andre virksomheter. Han etablerte blant annet Follum Træsliberi i 1873 og Lillehammer Dampsag og Høvleri i 1876.

I 1884 ble Frydenlunds bryggeris merke – en sekstagget stjerne belagt med hans egne initialer «M.L.» — registrert som Norges første beskyttede varemerke. Merket finnes fortsatt på etikettene til Frydenlund-ølet.

Frydenlund Bryggeri fusjonerte med Schous bryggeri i 1962 og med Ringnes Bryggeri i 1978. Virksomheten ved bryggeriet i Pilestredet ble nedlagt 1995, og bygningene disponeres i dag av Høgskolen i Oslo og Akershus.

Mads Langaard er oppført på adressen Wergelandsveien 3 ved folketellingene for Kristiania bade i 1875 og 1885. Fra 1874 eide han dessuten løkkeeiendommen Rolighed (Langaardsløkken) i Kristiania, adresse Professor Dahls gate 32, hvor sønnen Knud Christian etter farens død fikk oppført en murvilla i nyrenessansestil. Hagen er i dag park under navnet Langaardsløkken eller Youngsparken.

Ettermæle

 
Mads Langaard er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en nekrolog i sin aftenutgave 23. mars 1891, skrev Aftenposten blant annet om Mads Langaard:

En af Kristianias ældste, høit ansette og største forretningsmænd, grosserer Mads Ellef Langaard, afgik inat kl. 1 ½ ved døden. Søn af ubemidlede forældre havde Mads Langaard ved egen hjelp, ved utrættelig energi og en dygtighed, der søger sin lige, arbeidet sig op til den fremragende stilling, han nu indtog i vor forretningsverden. …Hvad der særlig udmærkede den afdøde var det skarpe, klare blikk, han eiede ligeoverfor alt, der hed forretninger, og som gjorde, at alt han begynte paa, lykkedes og vokste sig stort. … Han var en sjelden human og varmhjertet mand – aget og afholdt af alle, han kom i berøring med – ikke mindst af den store arbeidsflok, der stod under hans personlige ledelse.

Mads Langaard var ridder av St. Olavs Orden.

Langaards gate i bydel Frogner i Oslo fikk navn etter familien Langaard i 1928, gata ligger nær familiens løkke Rolighed.

Mads Langaard er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Tittelen Grosserer er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

 
Faksimile fra Aftenposten 26. mars 1891: Dødsannonse for Mads Langaard

Eksterne lenker