Tomm Murstad
Tomm Murstad (født 2. juli 1915 i Fredrikstad, død 19. januar 2001 i Oslo) var skiløper, skiinstruktør og forretningsmann. Han var kjent for sine skiskoler og barnehager med vekt på ski og friluftsliv, og han drev også egen sportsforretning i Oslo.
Familie
Tomm Murstad var sønn av lege Hjalmar Murstad (1883-1940) og Elisabeth Korneliussen (1887-1968). Han ble gift i 1941 med Nathalia (“Oja”) Mustad (1918-2004), ekteskapet oppløst i 1963, deretter, i 1970, med Nena Gretta Godfrey (f. 1924). Murstad var kjent for sine skiskoler og barnehager med vekt på ski og friluftsliv, og han drev også egen sportsforretning i Oslo.
Liv og virke
Tomm Murstad var født i Fredrikstad, men vokste opp på Vinderen i Aker, hvor faren hadde et et fysikalsk institutt med røntgenavdeling.
Han ble tidlig interessert i skiidrett, særlig slalåm og hopp, og allerede etter middelskolen ble han skiinstruktør i Grenoble i Frankrike. Han gikk også på Den franske skiskole, og han traff Hannes Schneider, som sto bak den moderne alpinsporten. Da han kom hjem til Norge fortsatte han å konkurrere i hopp og alpint, og han var med på å lage turistfilmer.
I 1934 returnerte Murstad til Grenoble som skitrener for det franske alpinlandslaget, og etter endt skisesong drev han vannskihoppvisninger på Rivieraen. Da han kom hjem til Norge før jul i 1934 etablerte han sin egen skiskole ved Øvresetertjern mellom Frognerseteren og toppen av Tryvannshøgda, senere kjent som Tommkleiva. Skiskolen ble raskt populær, og ble tilbudet ble etterhvert utvidet.
I 1937 startet Murstad den første foreningen for profesjonelle skiinstruktører, og samme år dro han til USA for å lage reklame for norske sportsartikkler. Han holdt også en rekke skioppvisninger, blant annet i en innendørs hoppbakke med slalåmbakke i unnarennet i New York. I denne perioden var han også igjen i Alpene for å oppdatere seg på alpinsporten. Han pendlet mellom Norge, Mellom-Europa og USA en rekke ganger. Under krigen ville tyskerne ha Murstad som skiinstruktør, men han flyktet.
Etter krigen etablerte Tomm Murstad flere friluftsbarnehager i skogen rundt Tryvann som ble meget populære. Om sommeren drev han med vannskioppvisninger. Han var også trener for alpinlandslaget før OL i Oslo i 1952.
Fra 1947 startet Murstad også flere sommerleirer for barn, og en sjøleir på Høyerholmen i Oslofjorden. Han etablerte dessuten skiservice på Voksenkollen, samt klesbutikker på Majorstuen. Murstad deltok også i utvikling av sportsklær, ski, bindinger og skismøring.
Tomm Murstad mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1980.
Ettermæle
I en nekrolog over Tomm Murstad i Aftenposten 25. januar 2001 av Arne Giske, daværende generalsekretær i Foreningen til Ski-idrettens fremme, ble han beskrevet slik (utdrag):
Med Tomm Murstads bortgang er et viktig avsnitt i utviklingen av moderne norsk skisport avsluttet. Gjennom sine barneskiskoler på Øvreseter sto Tomm Murstad som frontfigur for påstanden om at barn får den beste ballast for livsferden gjennom glad lek og lære i naturen. Allerede i begynnelsen av 30-årene reiste unge Tomm rundt og holdt foredrag om at nordmenn burde lære å gå på ski. Og i løpet av de siste 60 år har mer enn 150 000 elever gått på Tomm Murstads skoler! ... Da Tomm Murstad fylte 80 år fikk han egen utstilling på Skimuseet i Holmenkollen. Utstillingen het "Gi barna sjansen", og da var det moromannen og skiakrobaten Tomm Murstad som ble presentert - hvordan han klarte å inspirere andre til å ha det gøy på ski. For det å ha det gøy på ski, det var noe av det viktigste han ønsket å lære bort. | ||
På Tryvannshøgda nær Øvresetertjern ligger veien Tomm Murstadbakken. Bakkene vest for Øvresetertjern, der Mustad opprettet sin skiskole, er kjent som Tommkleiva. Det drives fortsatt skiskolevirksomhet der.
Tomm Murstad er gravlagt på Ris kirkegård i Oslo.
Kilder
- Aftenposten 2. juli 2000: omtale av Tomm Murstad ved hans 85-årsdag.
- Aftenposten 25. januar 2001: nekrolog over Tomm Murstad av Arne Giske (daværende generalsekretær i Foreningen til Ski-idrettens fremme).
- Tove Ringnes om Tomm Murstad i Norsk biografisk leksikon