Horten

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. nov. 2023 kl. 13:15 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hortens byvåpen fra 1907. Dagens kommunevåpen har samme utforming, men er noe forenklet. Våpenet viser et av panserskipene, en av festningene, og rosen som karakteriserer Hortens mange hager. Våpenet har også krone, som er en del av våpenet.

Horten er en by i Vestfold og administrasjonssenter i Horten kommune. Byen vokste opp omkring gården Horten i Borre prestegjeld, der det var gjestgiveri og skysstasjon med mulighet for transport over Oslofjorden til Moss. I dag går kommunikasjonen over fjorden med Bastøfergen. En av de fem fergene i sambandet er verdens største helektriske ferge, Bastø Electric. Sambandet er Norges desidert største fergesamband med ca. 1,8 millioner biler hvert år.

Per 2020 hadde Horten ca. 27.000 innbyggere. Tettstedet Horten hadde 20.500 innbyggere. Øvrige tettsteder i kommunen er Åsgårdstrand, Skoppum og Nykirke.

Stedet ble i 1818 utpekt som ny hovedbase for marinen. På Karljohansvern lå Marinens Hovedverft, senere den sivile bedriften Horten Verft AS til det ble slått konkurs i 1987. Et av verdens eldste marinemuseer, Marinemuseet, og Preus museum, det nasjonale fotomuseet, ligger begge i Magasin A på den gamle marinebasens område. Kommunen har definert Karljohansvern, som er et av de nasjonale festningsverkene, som område for kulturell virksomhet. Dette avspeiler seg i museene, Marinemuseet og Preus museum, samt Lokalhistorisk Senter med bymuseet, og en rekke gallerier og kunsthåndverksverksteder.

Rundt Karljohansvern vokste det fram et tettsted, som i 1858 ble ladested og i 1907 kjøpstad. Ved folketellinga 1865 ble det registrert 6196 personer i Horten, inkludert marinebasen, mens det i 1801 bare hadde vært noen få gårder i området.

Horten er preget av avansert elektronikkindustri, med en 40-talls bedrifter, med til sammen mange tusen ansatte og flere milliarder i omsetning. Horten er et av de elektroniske sentrene i Horten, med sine klynger av avansert industri. De største er Kongsberg Maritime (Simrad og Norcontrol), Kongsberg Space Electronics, Norautron, GE Vingmed Sound, Polight og Safran Sensing Technologies. Det er også endel næringsvirksomhet på gamle Horten Verfts område.

Forsvarets Forskningsinstitutt har en avdeling i Horten. Avdelingen arbeider mest med undervannsteknologi.

Universitetet i Sørøst-Norges største campus med ca. 4700 studenter ligger i Horten, et par kilometer utenfor selve byen.

Kilder

  • Horten i Store norske leksikon