Kåre Øijord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Kåre Øijord (født 11. april 1921 i Bergen) er billedkunstner og grafiker. Fra 1942 av var Øijord tannlegestudent ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Han ble imidlertid, sammen med andre studenter, arrestert av tyskerne den 30. november 1943 og sendt til konsentrasjonsleiren Buchenwald i Tyskland via Stavern og Sennheim (i dag Cernay Haut-Rhin). Øijord studerte også ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) i Oslo. Han fikk tildelt Statens kunstnerstipendium og Ragnar Moltzaus stipendium samt garantiinntekt for kunstnere.

Motiver

Sin debut som billedkunstner hadde Øijord på Høstutstillingen i 1946. Det var først og fremst ”angst- og krigsmotivene” [1] som stod i fokus hos Øijord etter krigen, der han bearbeidet bl.a. opplevelsene fra Buchenwald. Senere laget han også en rekke figurkomposisjoner med bibelsk innslag, blomsterbilder og portretter. Mange av Øijords motiver er inspirerte av landskapet på Holmsbu og Hvaler. Øijord ble utstilt i bl.a. Kunstnerforbundet, Oslo Kunstforening, Bergen Kunstforeningen (1979), Drammen Kunstforening (1996).

«Vedkommando Buchenwald»

”Mens noen av hans malerkolleger efter krigen slo inn på den abstrakte vei, holdt Øijord seg til det figurative, riktignok med visse abstrakte innslag.” [2] Det er imidlertid også den følelsesmessige siden i bildene til Øijord (særlig i ”angst- og krigsmotivene”) som blir fremhevet fremfor det formale. I raderingen ”Vedkommando Buchenwald” viser Øijord en flokk fanger fra konsentrasjonsleieren Buchenwald som samler inn ved. Trykket er ”holdt i en rolig dyster tone” [3]. ”Magre, muselmannaktige skikkelser under samme skrekkens kommando, men med individuelt innskrevet angst i de mørke blikkene. Bøyde som Brueghels bønder under nazi-pesten, og med ei bør nakne, vridde greiner som minner om menneskelemmer stivnet i dødssmerte.” [4]

"Vår i Vietnam"

Sitt pasifistiske livssyn prøvde Øijord også å uttrykk gjennom flere andre verk bl.a. "Vår i Vietnam". Øijord malte to versjoner av bildet, den første i 1952 - der de vietnamesiske motstandere var fransk - den andre i 1965, "da den franske hær var erstattet med den amerikanske. Den første utgaven er svært figurativ, mens motivet er langt mer oppløst på det siste bildet. Begge er imidlertid dominert av lette, klare pastellfarver, som står i kontrast til det dystre innholdet." [5]

Ytterligere informasjon

Øijord har bl.a. dekorert Slagen kirke (1955-1958) i Tønsberg kommune.

Kåre Øijord ble i 1948 gift med Kirsti Øijord og har tre barn. Han bor i Drammen.

Fotnoter

  1. Aftenposten "Sommeridyller og krigsangst", 28.04.1996
  2. Aftenposten "Sommeridyller og krigsangst", 28.04.1996
  3. Aftenposten "Sommeridyller og krigsangst", 28.04.1996
  4. Dagbladet "Pestens farger", 13.05.1996
  5. Aftenposten "Sommeridyller og krigsangst", 28.04.1996

Referanser