Henrik Sandberg (1905–1992)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Henrik Sandberg (født 24. mars 1905 i Sandefjord, død 25. desember 1992 samme sted) var kinosjef, lokalhistoriker og amatørfotograf med virke i hjembyen. I 1974 utga han heftet Gatenavn i Sandefjord, og han ga senere ut en rekke småskrifter om byens historie. Noen småskrifter har også kommet ut etter hans bortgang. Henrik Sandberg var en aktiv og dyktig forfatter av Kulturminner utgitt av Sandar Historielag bl. annet: De gamle fjordbåtene i Sandefjord, Den gamle husmannsplassen Øvre Myra i Solvangveien 8, En kort historikk om Granholmen, Gatenavn i Sandefjord med tilknytning til kjente personer, Kinodriften i Sandefjord. Om vin og brennevin i Sandefjord, Sandefjord kunstforening 1933-1983, Sandefjord kunstforening: En kort beretning om foreningens virksomhet gjennom 45 år: Fra 1933 til 1978, Sandefjord Sparebank gjennom 25 år 1957-1982, Thaulow-fontenen på Christopher Hvidts plass, Hvalfangstmonumentet. Henrik Sandberg mottok i 1973 [1]Sandefjord kommunes kulturpris for: Allsidig kulturvirksomhet, særlig by historie, bildende kunst og kino.

Anker Eriksen sitt diploma til Henrik Sandberg for all bistand under arbeidet med Bymodell av Sandefjord.

I Sandefjord og spesielt i lokalmiljøet Nybyen i Sandefjord var Henrik Sandberg en kjent og kjær person. Alltid engasjert, også i det nære miljøet Nybyen som han var så glad i. Alltid så vi Henrik Sandberg på vei til og fra sitt arbeid i Sandefjord kommune, med brun dokumentmappe i høyre hånd og alltid med fotografiapparatet. Det er ikke mange, om enn noen som i tillegg til sitt arbeide har tatt så mange bilder og på den måten dokumentert livet i Sandefjord som Henrik Sandberg gjorde. I jakten på gammel historie så dukker det stadig opp bilder som er tatt av Henrik Sandberg. Mangen en lokalhistorie har latt seg fullføre på grunnlag av de bildene som han tok på sine vandringer rundt om i nærmiljøet og i Sandefjord.

Henrik Sandberg hadde et stort vennskap og samarbeid med sandefjordskunstneren Anker Eriksen. Det var nok spesielt når det gjaldt Anker Eriksen lokale malerier hvor han var den lokale eksperten på mennesker og miljøer som Anker Eriksen malte. Blant mange av Eriksens kjente malerier var store malerier plassert blant annet rundt om i byens banker.  Men størst var nok samarbeidet om Sandefjords bymodell. Bymodellen er en detaljert modell av Sandefjord i siste halvdel 1800 og modellen måler 3,5 * 4,75m.  Her var Eriksen den utøvende kunstneren og Sandberg var den som kom med ideen og som var lokalhistorikeren som hele tiden kom med hvordan byen så ut på den tiden. Bymodellen stod lenge utstilt på Sandefjord rådhus, men ble flyttet ut derfra og har siden «levd et liv på flyttefot». Anker Eriksen var svært takknemlig for alt engasjementet til Henrik Sandberg med Bymodellen og han utferdiget også et diploma med takk for all hjelp og engasjement for kulturlivet i Sandefjord og spesielt for Henrik Sandbergs engasjement for Bymodellen.

Henrik og Kristine Sandberg fikk to sønner Anders Henrik og Tore, hvorav Tore nok arvet de kunstriske/fotografiske evnene etter sin far Henrik og ble en fotograf med mange utstillingspremier mm.          

Han var sønn av verksmester Nils Henrik Sandberg (f. 1855) og Kirstine Sandberg (f. 1875).

Bibliografi

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Henrik Sandberg (1905–1992) er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!
  1. [1] Sandefjord kommunes kulturprisvinnere