St. Gudmund menighet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sognekirken St. Gudmund fra 2016.
Foto: Menigheten (2017).

St. Gudmund menighet er en katolsk menighet med sognekirke på Jessheim. Den ble opprettet 2. desember 2007 (første søndag i advent) og dekker Øvre Romerike og består av kommunene Gjerdrum, Ullensaker, Eidsvoll, Nannestad, Hurdal og det meste av Nes, bortsett fra Simarud og Rånåsfoss og menigheten dekker slik et samlet areal på 2 056 km².

Menigheten ble utskilt fra St. Magnus menighet i Lillestrøm, da denne ble delt i tre sogn som hver dekket seks kommuner: Lillestrøm med omegn, Øvre Romerike og Kongsvinger med omegn (Sta. Clara menighet). Vedtaket om dette kom 25. juni 2007, og St. Gudmund og Sta. Clara ble formelt opprettet pr. 2. desember 2007 (første søndag i advent).

Sognekirken er St. Gudmund kirke som ligger vest for Jessheim sentrum, mot E6. Kirken ble konsekrert og innviet av biskop Bernt Eidsvig Can.Reg lørdag 4. juni 2016. Fram til julen 2015 holdt menigheten til i en paviljong satt sammen av brakker på Holmsletta, øst før Jessheim. Menigheten hadde de første årene messested én gang i måneden i Jessheim kirke, og deretter på Skogmo skole med en deltakelse på mellom 100 og 130.

Menigheten fikk en større tiltrøming fra 1990-tallet og framover, med byggingen og etableringen av hovedflyplassen på Gardermoen. Det er daglig messe i St. Gudmund kirke, ofte flere pr dag, og de ulike språkene avspeiler menighetens internasjonale sammensetning: norsk, tamilsk, engelsk, vietnamesisk, polsk, arabisk, ukrainisk, kroatisk.

St. Gudmund

Sognet og kirke har navn etter Den hellige Gudmund Arason av Hólar (1161-1237) som også var biskop av Hólar på Island, og også virksom i Norge, og var her i hvert fall i åtte år i Norge. Det ble en viss helgenkult for ham også i Norge, også etter reformasjonen. På Gardermoen ble det reist et kapell viet til Den hellige Gudmund. I 1732 brant kapellet ned på ordre av den protestantiske sognepresten Jonas Rist. På hans dødsdag 16. mars ble det feiret Gudmundsmesse.

Oppkallingen etter ham ble blant annet begrunnet med at «navnevalget St. Gudmund vil ivareta en katolsk tradisjon, og vil gjenreise det nedbrente kapellets ære».

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.149280° N 11.153269° Ø