Ullevål hageby-gruppa

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ullevål hageby-gruppa var en motstandsgruppe under den tyske okkupasjonen, i virksomhet 1943–44. Gruppa besto av unge mennesker (de fleste 18–22 år ved krigens slutt) bosatt i Ullevål hageby i Aker kommune. Aktivitetene startet med distribusjon av illegale aviser og gikk over til sabotasjevirksomhet som en del av Pelle-gruppa.

Sju menn fra, eller med tilknytning til, Ullevål hageby-gruppa, ble henrettet 9. februar 1945 som represalier etter likvideringen av statspolitisjef Karl A. Marthinsen.

Ungdom og handling

Tidlig i 1943 kom ungdommene i kontakt med miljøet bak den illegale avisen Ånd og handling. De hjalp til med distribusjon av avisen, men snart meldte det seg et ønske om å bidra mer aktivt i motstandskampen. Sentralt i denne gruppa var Kjell Sand, Odd Tiller, Reidar Formo, Ludvig Hanssen og Sverre Kokkin. Senere kom brødrene Hans Konrad Andersen og Kåre Andersen med.

I juni 1944 startet gruppa avisen Ungdom og handling. Sverres søster Veslemøy Kokkin ble en viktig deltager i dette arbeidet, etter hvert som eneredaktør da resten av gruppa ble mer engasjert i sabotasjevirksomhet.

Pelle-gruppa

Etter flere følere ble det i juli 1944 opprettet kontakt mellom Ullevål hageby-gruppa og Pelle-gruppa. Etter et møte med Ragnar Sollie («Pelle») ved Guriby i Lommedalen ble ungdommene akseptert som en del av Pelle-gruppa. Reidar Formo ble utpekt til leder av Ullevål hageby-gruppa og kontaktperson overfor Ragnar Sollie.

I månedene som fulgte var medlemmene fra Ullevål en integrert del av Pelle-gruppa og deltok i gruppas aksjoner, blant annet mot slipeskivefabrikkene i Fetsund og Oslo, knottfabrikkene i Sandvika og ikke minst den store Nyland- og Akers Mek.-aksjonen 23. november 1944. Få dager etter var det imidlertid slutt.

Opprulling

27. november 1944 foretok Gestapo en razzia på Møllhausens konditori i Karl Johans gate 17. Konditoriet var et stamsted for flere av ungdommene i Ullevål hageby-gruppa. Her hadde Hans og Kåre Andersen blitt kjent med Aud Maggi Andersen, uten å vite at hun arbeidet for Gestapo. Hun forsto at de deltok i illegale aktiviteter og kontaktet sine oppdragsgivere. Brødrene Andersen ble arrestert under razziaen, senere på dagen ble flere av gruppas medlemmer, samt bekjente og familie, arrestert i Ullevål hageby. De øvrige gikk under jorden og kom seg etter hvert over til Sverige.

Likvideringen av statspolitisjef Karl A. Marthinsen 8. februar 1945 utløste kraftige represalier. Blant dem som ble stilt for standrett og henrettet 9. februar, var fire av Ullevål hageby-gruppas medlemmer: Hans og Kåre Andersen, Ludvig Hanssen og Sverre Eivind Nilsen, samt Oddvar Tor Halvorsen, Aage Lorang Martinsen og Aage Andersen Sørum som var arrestert fordi de tilhørte bekjentskapskretsen.

De sju henrettede står oppført på krigsminnesmerket i Ullevål hageby.

Litteratur

  • Odd Tiller: Ti unge liv. Hagebyen mot hakekorset (1982)
  • Tor Arne Barstad: Pelle-gruppa: sabotører på Østlandet 1944–45 (1987)