Askerkretsen

Askerkretsen er en betegnelse brukt om et miljø av norskdomsorienterte og landsmålsdyrkende kunstnere og intellektuelle på Hvalstad i Asker. Kretsen var sentrert rundt ekteparene Hulda og Arne Garborg og Rasmus og Martha Steinsvik, som bodde sammen på eiendommen Labråten. Askerkretsens virksomhet kan avgrenses i tid fra 1897, da de to familiene flyttet dit, og til 1924, året da Arne Garborg døde.

Hulda og Arne Garborgs hjem Labråten var Askerkretsens viktigste møtested.
Foto: Hans P. Hosar (2015).

Askerkretsen var ett av de tre viktigste kulturpolitiske miljøene i Norge i tiden rundt forrige århundreskiftet. De to andre var Lysakerkretsen anført av Fridtjof Nansen og Hovedstatsintelligensiaen anført av Christian Krohg.

Navnet

«Askerkretsen» er et forholdsvis nytt namn på et miljø som ellers lokalt har vært omtalt blant annet som «Målkroken» eller «Målbakken» på Hvalstad, eller som har vært knyttet til «Kunstnerdalen» som dette strøket også kalles, men da omfattende mange andre kunstnere og kulturpersonligheter som bodde i nærheten uten å være knyttet til den landsmålsdyrkende Askerkretsen.

Hvem tilhørte kretsen?

Til den indre kjerne av miljøet rundt Garborg og Steinsvik er det også naturlig å regne Ivar og Karen Mortensson-Egnund, som i en periode også holdt hus på Labråten, og Tilla og Otto Valstad, som hadde hjemmet sitt på andre siden av vegen fra Labråten, det som nå er Asker Museum. Av de fremste navnene ellers kan nevnes Kristoffer Uppdal, Rasmus Løland, Olav Nygard og Steinar Schjøtt.

Landsmålsstrateger

I dette miljøet ble mange store og viktige tiltak for norskdomsrørsla initierte og bygget opp. Blant de viktigaste institusjonene og tiltakene kan nevnes Det norske teateret, den riksdekkende landsmålsavisa Den 17de Mai, Norsk barneblad, en rekke oversettelser av sentrale verker fra verdenslitteraturen, ordbøker, folkeopplysningstiltak, initiativ og veiledning i norskdomsmarkører som folkeviseleik og bunadsbruk og mye mer. Mange sentrale verker i norske litteraturhistorie ble skapt av personer som tilhørte Askerkretsen.

Kilder og litteratur


  Askerkretsen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.