Austrått fort

Austrått fort er en tysk kystfestning fra andre verdenskrig i Ørland kommune. Den inngikk i Festung Norwegen eller Atlantikwall, en linje av forsvarsverker som skulle gå langs hele Norgeskysten.

Kanontårnet fra «Gneisenau»

Det store kanontårnet som dominerer fortet kom fra slagskipet «Gneisenau». Skipet hadde tre slike tårn, og etter at det ble skadet i Kiel i 1942 bestemte man at et av tårnene skulle monteres på Austrått. De andre to havnet på Fjell festningSotra utenfor Bergen og i Hoek van Holland ved innseilingen til Rotterdam i Nederland. Det eneste tårnet som er bevart er det på Austrått. Tårnet har tre kanoner, der hvert løp veier mer enn 50 tonn. Panserstålet i kuppelen er 25 cm tykt. Tårnet strekker seg også femten meter, eller fem etasjer, ned i bakken. Anleggsarbeidet ble utført av Organisation Todt ved hjelp av jugoslaviske krigsfanger.

Man kunne fyre av de tre kanonene samtidig, og hver hadde en skuddhastighet på tre granater i minuttet. Kaliberet var 28,3 sentumeter, og rekkevidden 42,6 km.

Det norske Forsvaret tok over anlegget etter krigen, og den siste salven ble avfyrt i 1953. I 1968 ble anlegget nedlagt, men Forsvaret tok seg av vedlikehold fram til 1977. I 1990 ble det restaurert, og Ørland kommune tok over ansvaret. Året etter åpnet de det for publikum. Kommunen driver det nå sammen med Nasjonale Festningsverk. Utstillingene på Fosen krigshistoriske samlinger gir sammen med fortet et bilde av krigsårene i området.

Litteratur

  • lenke på Nasjonale Festningsverks hjemmeside