Egil Storholms Handelsskole

Egil Storholms Handelsskole i Mosjøen ble åpnet i 1937. Gjennom årene som skolen bestod, fikk rundt 3.500 elever utdannelse derfra.

Historikk

Egil Storholm begynte som lærer ved Amundsen og Kjølstads Handelsskole. Denne skolen lå i Brønnøysund. Etter ett års drift, begynte de å innse at etterspørselen var betraktelig større i Mosjøen. Derfor ble skolen flyttet dit. Med herr Kjølstad som bestyrer og Egil Storholm som lærer, var 1937-kullet det første som mottok undervisning i Mosjøen.

Allerede i 1939 gav departementet Egil Storholm eksamensrett for egen handelsskole. Storholm overtok da handelsskolen og forandret navnet til Egil Storholms Handelsskole.

Der ble vanskelige forhold da krigen kom til landet, men Egil Storholm fortsatte driften. Først beslagla tyskerne alle byens skolebygg, så handelsskolen måtte finne seg til rette i Meierisalen. En gang i 1944 stormet Gestapo inn i undervisningsrommet og beordret alle elever til å møte til rydding og rengjøring av skip som var blitt brukt i evakueringen av Finnmark.

Handelsskolen nøt i alle år gratis lokaler fra Mosjøen bykommune og, fra 1962, Vefsn kommune. Skolen hadde først lokaler i det gamle folkeskolebygget i byen. Deretter fikk den flytte inn i Mosjøen skoles bygg i Rådhusgata.

Frem til 1975 måtte elevene selv betale skolepengene. Dette gjorde at de fleste var opptatt av å få godt utbytte og vitnemål, mente Egil Storholm. Han påpekte også at etter at det ble gratis å gå handelsskole, hadde både skulk og frafall økt betraktelig. Dette var også grunnen til at Storholm til slutt valgte å avvikle skolen. – «Når ikke elevene orker, gjør ikke jeg heller det,» sa han og viste til at i 1977-kullet, som opprinnelig bestod av 30 elever, hadde åtte elever eller nesten en tredjedel droppet ut.

Bortsett fra dette, sa Egil Storholm seg tilfreds med sine førti år som handelsskolelærer, hvor han for det meste hadde hatt flinke og lærevillige elever. Av rundt 3.500 elever som hadde gått opp til eksamen, strøk omlag hundre. Skolen hadde i alle år stor tilsøkning, og hvert år var der folk som ikke fikk plass. Før Yrkesskolen opprettet klasser for handels- og kontorfag, hadde handelsskolen opptil fire parallellklasser.

Blant Egil Storholms elever finnes mange som senere ble fremtredende forretningsfolk i byen og ellers på Helgeland.

Fagtilbud

Egil Storholms Handelsskole hadde et bredt fagtilbud, som innbefattet handelslære, handelsregning, bokføring, kontorarbeide, maskinskriving, stenografi, norsk handelskorrespondanse, tysk handelskorrespondanse og engelsk handelskorrespondanse.

Se også

Litteratur

  • Helgeland Arbeiderblad (03.12.1977): 3 500 elever fikk sin utdannelse ved Storholms handelsskole
  • Vitnemål fra Egil Storholms Handelsskole (Privat eie.)