Ekebergrestauranten

Ekebergrestauranten er et serveringssted i Ekebergskråningen i Oslo, med adresse Kongsveien 15. Bygningen er det eldste bevarte funkisbyggverket i Norge, og ligger som et landemerke i åssida med flott utsikt over byen.

Ekebergrestaurantens inngangsparti. Bygningen er Norges eldste funkisbyggverk, tegna av Lars Backer og oppført 1927–1929.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Restauranten i 1931, to år etter at den sto ferdig.
Foto: Anders Beer Wilse (1931)
Den opprinnelige Ekebergrestauranten, som sto fra 1917 til omkring 1924.
Foto: Mittet & Co.
Faksimile fra Aftenposten 9. november 1933: reklame for Ekebergrestauranten.

Den første Ekebergrestauranten var opprinnelig J.L. Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen på Frogner 1914. Den ble oppført på Ekeberg i 1916, og var et trehus i nasjonal nybarokk. Da Ekebergbanen åpna i 1917 sto bygningen klar. Den hadde da blitt gitt som gave til kommunen.

I 1926 beslutta Oslo kommune at det skulle oppføres en ny bygning på stedet. Schous bryggeri innvilga et lån, mot at det kun skulle selges øl fra Schou og mineralvann fra Nora. Lars Backer ble utpekt som arkitekt, og tegna funkisbygningen som ble oppført 1927 til 1929. Den var opprinnelig malt i en varm brunfarge, som var valgt for å passe med trærne i åssida. Bygningen er i glatt betong, over to etasjer. Da restauranten var klar for å åpne ble driften satt ut til Oslo Folkerestauranter, som drev der til 1959.

Under okkupasjonen 1940–1945 ble bygningen brukt av tyskerne. Den ble påført store skader, og i 1945 fikk arkitekt Finn Hegle i oppdrag å restaurere den. Natt til 18. mai 1953 ble så bygningen skada igjen. Forsvarets bygningstjeneste hadde gravd ut en tunnel under bygningen, og denne raste. Det ble et hull på omkring fire ganger fem meter i gulvet i vinkjelleren og lagerrommet, og restauranten måtte stenge. Bare noen dager senere raste det igjen, etter kraftig regnvær. Rundt 200 m³ masse falt ned i tunnelen. I oktober samme år gikk det store leirraset på Bekkelaget, der fem mennesker mista livet. Det ble lagt ned forbud mot å gjenåpne restauranten.

Først i 1959 kunne Ekebergrestauranten gjenåpne, etter ombygging og oppussing. Folkerestaurantenes tid der var nå over, og kommunen solgte til en privat eier. Det gikk ikke så bra med restauranten, som etter hvert ble en danserestaurant for middelaldrende. Som følge av dette fikk den tilnavnet «Åreknuten», hvilket nok ikke bidro til å gjøre den mer populær. Man klarte allikvel å drive fram til 1997, da driften ble innstilt igjen. Bygningen ble solgt, og eieren fjerna alt interiør og begynte på en ombygging. Men arbeidet stoppa opp, og bygningen ble stående tom. Den ble utsatt for innbrudd og hærverk, og ble i stadig dårligere stand. Fortidsminneforeningen foreslo fredning av eksteriøret, terrassen og deler av interiøret i 1997, og dette ble vedtatt i 2001.

Bygningen ble i 2002 kjøpt av Christian Ringnes og Eiendomsspar. I samarbeid med Bjørn Tore Furset starta man å pusse opp, med P.A.M Mellbye som arkitekt og Thomas Ness som interiørdesigner. I 2005 kunne Ekebergrestauranten åpne igjen. Den har siden hatt ry som en eksklusiv restaurant, men også som et sted hvor det er mulig å ta en kopp kaffe på terrassen mens man nyter utsikten over byen.

Kilder

Eksterne lenker

Galleri

Koordinater: 59.89952° N 10.761633° Ø