Elise Mathilde Henriksen Heilmann

Elise Mathilde Henriksen Heilmann (født 1. juni 1866Nøtterøy, død 19. januar 1944 i Kristiansand) var politibetjent i Kristiansand. Da hun ble ansatt i 1910 var hun den første kvinnelige politibetjenten i Norge.

"Frøken Henriksen", kvindelig politibetjent i Kristiansand
Foto: ukjent/Hjemmet

Mathilde Henriksen ble ble født på Nøtterøy og var den nest eldste av tolv søsken. Rundt 1900 drev hun forretning i Bergen. På fritida engasjerte hun seg i arbeidet for falne kvinner. Senere ble hun bestyrer for kvinnehjemmet på Grini i Bærum, og deretter som bestyrer for Indremissionens redningshjem for kvinder i Bergen.

Da hun ble ansatt som politibetjent i 1910, var det en uttalt målsetning at hun skulle holde et ekstra øye med kvinner og barn som enten gjorde lovbrudd eller selv ble utsatt for forbrytelser. Hun skulle også følge opp kvinnelige fanger i tida etter at de var løslatt fra fengsel. Da "den første norske kvindelige politibetjent i uniform" ble presentert i ukebladet Hjemmet i 1911 var det også denne delen av arbeidet hennes som særlig ble lagt vekt på.

Det viste seg allerede straks efter frøken Henriksens tiltrædelse, at der ved politiet er mange ting, som en kvinde kan ordne mere tilfredsstillende end en mand. Ikke mindst gjælder dette politiets befatning med kvindelige løsgjængere og forsømte barn. I denne henseende bliver her nu gjort meget, som bare han udrættes ved kvindelighjælp. Det er f.eks ikke saa faa ganske unge, udskeiende Kvinnder, som i den forløbne tid ad frivillighedens vei er anbragt i redningshjem eller paa anden ensigtsmæssig maade ved politiets hjælp.

Kommunestyret i Kristiansand bestemte også at hun skulle bære politiuniform, noe som tidligere hadde vært debattert.

I 1913 ble hun utsatt for en svertekampanje fra en kollega som hun hadde et forhold til. Dette førte først til at hun ble suspendert. Senere ble kollegaen idømt fengselsstraff og å gi Henriksen erstatning for tort og svie.

I 1917 forlot hun statskirken til fordel for Adventskirken. Hun gifta seg samme år med Nils Heilmann Rasmussen. Fra dette tidspunktet brukte hun etternavnet Heilmann, men fortsatte som politi helt til hun gikk av med pensjon i 1932.

Kilder