Firmaet Jens H. Bye

Jens H. Bye Teknisk Kjemisk Fabrikk ble etablert som en assortert forretning i Gjøvik i 1862. Grunnleggeren, Jens H. Bye fra i Søndre Land, drev denne til sin død i 1895. da hans sønn Hans R. Bye overtok og drev den i tidligere spor. Senere ble det tatt opp enkelte kjemisk-tekniske artikler. Disse opptok etter hvert en større del av virksomheten og detaljhandelen ble solgt i 1900. Denne teknisk-kjemiske fabrikken ble på kort tid landskjent.

Konjakk-essens fra Jens H. Bye i Gjøvik

Historie

Kjøpmann Jens Hansen Bye leide lokaler av farver Pedersen i Farverikvartalet i 1865 før Bye i 1874 kjøpte egen gård like i nærheten. Det var den som senere ble til Storgaten 15. Gården brant i 1964 og i dag er det Huuse-bygget som står på tomta.

Av produktene er det opp gjennom årene nevnt naturlige og syntetiske fruktessenser, bakeriartikler, krydderier, kryddersauser, likøressenser, nedlagte agurker, pikles, kapers, hermetisk nedlagte petit pois, erter, tomater og diverse grønnsaker, samt puddinger og delikatesser. Fabrikken hadde dyrkningsarealer i mjøstraktene, blant annet hos Johan MellbyeGrefsheim, Nes på Hedmarken og Arne SlettumKirkeby ved Gjøvik. Videre er det nevnt følgende produkter fra fabrikken: tomatpuré, eddikessens, appelsinmarmelade, appelsindrikk, tomatketchup, citronessens, mandelessens, vaniljeessens, bakepulver, blekk for kontor, skole og privatbruk, puddingmel, gelé-ekstrakt, smørelse for revejakt, benmel, myrgjødsel, hermetiske erter, sennep, kulører (fargestoffer), sukkerkulør, bake-essenser. De tok videre på seg å hermetisere kundenes medisterkaker, ribbe og koteletter.

Hans Ragnvald Bye, Jens H. Byes sønn var innehaver av virksomheten fra 1897. Han startet hermetikkfabrikk i 1908 for nedleggelse av grønnsaker. I 1914 sysselsatte fabrikken 12 personer i kontor og fabrikk. Det var i første rekke erter som ble populært produkt i hermetikkfabrikken. I 1946 fortalte disponent Østvold til Oppland Arbeiderblad at produksjonen gikk for fullt og det kunne vært produsert mye mer om mulighetene hadde vært til stede.

Henri Emang Bye, sønn av Hans Ragnvald Bye, gikk inn i firmaet i 1925 og ble dets eier fra 1939 da Hans Ragnvald Bye døde.

Den yngre Jens H. Bye drev firmaet på 1960-tallet. I oktober 1962 anmeldte han til handelsregisteret sitt firma «Gjøvik Selvbetjeningsrenseri Jens H. Bye» på adressen Storgata 15, der firmaet da hadde holdt til i nesten 100 år. Han hadde satset stort på utstyr og ble Opplands første selvbetjeningsrenseri, og det femte i hele landet. Det ble sagt at firmaet hadde sikret seg en rekke amerikanske renseriautomater og at disse hadde slått godt an overalt der de ble introdusert. Den største fordelen med maskinene var at kundene ikke trengte å vente lenge på sine nyrensede klær.

Like før jul 1964 brant «Bye-gården» Storgata 15, den delen av den som vendte ut mot Storgata og der Rolf Backe hadde sin forretning. Gårdeieren Jens H. Bye jr. ble reddet ut av en snarrådig korporal på Starum, etter at han hadde gått inn i bygningen igjen for å berge ut noe av det verdifulle inventaret i sin leilighet. Brannen oppsto i forretningen i nærheten av noen prøverom, og flisfylte hulrom i vegger og tak førte til en eksplosiv utvikling.

I november 1965 sa Jens H. Bye jr. til OA at hele bebyggelsen på tomta Storgata 15 ville bli revet. Både den delen som brant ett år tidligere og den andre delen innenfor, langs Sommerfeldts gate, der fabrikklokalene og renseriet holdt til. Produksjonen av et stort antall vareslag som essenser, konditorfarger og lignende ville fra våren 1966 av bli produsert på Lillehammer. Det var Mesna Margarinfabrikk som hadde overtatt samtlige fabrikkrettigheter fra Gjøvik-firmaet. Varene skulle markedsføres under samme navn som tidligere, men ingen av de ansatte skulle bli med til det nye produksjonsstedet. Renserivirksomhetens fremtid ble ikke omtalt i de siterte avisene.

Det tok lang tid å få klargjort for rivning av brannruinene og oppsetning av nytt bygg i Storgata 15. Først i januar 1967 kunne OA fortelle at Jens H. Bye jr. ville stå bak reisningen av et nytt forretningsbygg her. Det var Robert Jensen, Oslo som ble oppgitt som arkitekt for bygget.

Men det ble nok vanskeligere enn tenkt å gjennomføre prosjektet, for vel halvannet år senere kom nyheten om at Ivar Huuse hadde kjøpt branntomta. Arkitekt Jan Håvar Korshavn ble engasjert til å tegne et «Stormagasin med fire selvstendige forretninger» og Gjøviks første rulletrapp. Nå ble nybygget realisert og det sto ferdig oktober 1971. «Sko-Huuse disponerte hele første etasje, Lanis matvarebutikk inntok kjelleretasjen og i andre etasje var det et butikklandskap med Gullsmed Bjarne Lau, Gjøvik Musikkhandel, Ole Ruud og Café Ritz. Nybygget hadde direkte forbindelse med det gamle huset i bakgården.

Kilder

  • Johan Granvin: Fra Gjøvik og omkringliggende distrikters Næringsliv. Kristiania 1914
  • Lissie Norland: Farverikvartalet. I Tverrrdalene, Årbok for Gjøvik 2019. S. 108.
  • N. Ødegaard: Kristians Amt 1814 – 1914 En kort oversikt. S. 325 Utgitt 1918
  • Christine Eike: Storgata. I Tverrrdalene, Årbok for Gjøvik 1987 S. 50-51.
  • Mollgard, Reidar (1960). På fedres gamle veier. Gjøvik bys historie gjennom 100 år 1861–1961. Digital versjonNettbiblioteket, s. 209.
  • Handelsregistre for Kongeriget Norge 1891, 1895, 1962
  • E. Hoffstad: Bye, Hans R(agnvald). I Merkantilt biografisk leksikon. Oslo 1935
  • Svend Bay-Smith: Næringslivets menn i Norden. Oslo 1950 s. 424
  • Annonser og artikler i en rekke aviser: Oppland Arbeiderblad, Samhold, Vestopland, Østlendingen, Bergens Arbeiderblad, Trondhjems Adresseavis, Drammens Tidende, Dagbladet, Morgenbladet, Aftenposten og Hedemarkens Amtstidende, i perioden 1887 til 1970.