Graffdammen (Nærsnes)

Graffdammen ligger på eiendommen Nordre Nærsnes (gnr. 42 bnr. 1), 21 m over havet.. Dette er en av de mindre isdammene på Nærsnes i Asker kommune. Den ligger ved veien ned mot Røyken Båtforening og Amundsens Slipp. Dammen blir ofte kalt for Graffdammen, etter familien som i noen generasjoner har bodd på gården.

Graffdammen ser du nede på venstre side av veien i bakken fra Morberg til Nærsnes. Nedenfor dammen ligger nå Røyken Båtforenings anlegg og Amundsens slipp. Kyststien passerer over selve dammen. I bakgrunnen ligger Nærsnestangen.
Foto: Victor Iversen, 2020

Fra tiden da de første kunstige dammene ble bygd

Vi finner dammen inntegnet på et kart fra 1879, og den ble antagelig demmet opp i den perioden da iseksporten fra Nærsnes var under kraftig vekst på siste del av 1800-tallet.

Dam for både isdrift og landbruk

Eiendommen Nordre Nærsnes eide opprinnelig området nedenfor dammen, helt ned til sjøen. Der er det i dag marina og båthavn. Tidligere lå det jorder som tilhørte gården og det var muligheter for brygger og lasteplasser for isskuter. Både isdriften og jordbruket hadde behov for vann. Isen måtte spyles ren for sagflis før den ble lastet ombord på skuter. Jordbruket krevde også vann, og det er derfor mulig at dammen også var reservoar for vann til bruk på gården, slik den fortsatt er i dag.

Lagring ga bedre priser

 
Nordre Nærsnes med jordene ned mot sjøen. Mellom de de to jordene til høyere ligger den lille Graffdammen. Øverst midt på bildet er Schwartzdammen, like ved hovedveien fra Morberg til Nærsnes. Øverst til venstre ser vi de to dammene kjent som Nydammene, Enga-dammene eller Bårsruddammene. Skolen (nå Nærsnes Grendehus) og Nærsnes kirke til venstre. Bukta midt på bildet er nå en del av småbåthavna i Grundvik, og jorden mellom stranda og dammen er vinteropplagsplass for båter.
Foto: Foto: Widerøe 1950, Nasjonalbiblioteket

På Nordre Nærsnes var det en stor isstabel på Graffodden. Hit ble is fraktet og lagret om vinteren. For å få høye priser, lagret de isen i isstabler og solgte den om sommeren. Transport av is fra Graffdammen til isstabelen med hest og slådd har vært mulig og sannsynlig. Dammen ligger ca. 10 meter høyere enn isstabelen. Vi kan fortsatt se rester av den gamle veien mot Graffodden. Det er den traseen kyststien går i dag. Veien ble lagt med minst mulig strekninger med stigning. Dette var viktig for en effektiv transport med hest og slådd. Et islass var tungt og motbakker måtte unngås.

Ingen informasjon om hvor lenge den ble brukt til isdrift

Graffdammen er fra den tiden da det ble bygget mange kunstige isdammer.  Vi har få opplysninger om byggingen eller bruken i ettertid. Aktiviteter som foregikk på en gårds egen eiendom, ble ikke rapportert eller dokumentert spesielt på den tiden. Men i en kunngjøring om auksjon på Nordre Nærsnes i Dagbladet 15. juni 1887 beskrives gården med rettigheter/inntekter fra isdammer. Siden det er mer enn en dam (Schwartzedammen), tyder dette på at Graffdammen på dette tidspunktet var i bruk til isproduksjon. Vi vet derimot ikke hvor lenge det var isdrift på denne dammen. 

Kilder

  • A Killingstad, A.: Røken bygd før og nu. Utg. 1928. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Martinsen, Terje: Røyken : bygda og menneskene : B. 1 : 1840-1940. Utg. 2004. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Kartverket (Norges Geografiske Oppmåling): Rektangelmåling 1:20 000, Bull, Due, 1879.
  • Vadseth, Ragnar: Nærsnes Kystlags prosjekt om isdriften på Nærsnes.
  • Dagbladet juni 1887