Grete Bostrøm Karlsen

Grete Bostrøm Karlsen (født 1934) var seks år da andre verdenskrig brøt ut, og husker mange enkeltheter om denne. Grete er datter av Hilmar Bostrøm og Gerda Bostrøm, kjent som den syklende jordmor på Strømmen og Lørenskog.

Grete Karlsen
Stalsberg søndre mot vest. Nesten ti år etter at besetningen måtte slaktes er det fremdeles tydelige spor ute på jordet. Til venstre ser vi at de fleste av husene etter den store tyskerleiren fortsatt står.

Bakgrunn

Familien Bostrøm (Hilmar f. 1894 og Gerda f. 1898) flyttet til Strømmen rundt 1930 fordi Gerda hadde fått jobb som jordmor i distriktet. De leide først en leilighet hos Paulsen i Nygata 7. Familien kjøpte senere hus i Nygata 26 av byggmester Fallahaugen i Nygata 42. Han bygde flere hus i Nygata for utleie og salg.

En gang fikk de besøk av en fødende hvor det hadde oppstått problemer. De kom kjørende i en drosje, og ønsket å ha med jordmor på veien til fødeavdeling i Oslo – for sikkerhets skyld. Men barnet kom raskere enn ventet, og dermed skjedde fødselen på divanen i stua hos Bostrøm.

9. april

Hun var seks år da krigen brøt ut, og husker mange enkeltheter om dette. Grete er datter av Hilmar Bostrøm og Gerda Bostrøm, Greta husker at de tyske flyene kom dundrende over Strømmen 9. april 1940. Faren arbeidet hos Alf Bjerke på Alnabru og hadde reist dit som vanlig tidlig på morgenen.

10. april bestemte Hilmar at det var tryggere å evakuere Gerda og Grete til sine foreldre i utkanten av Hamar. Naboen Walter Østnes hadde lastebil og fylte lasteplanet med flere andre fra Strømmen som ville flykte samme veien. Grete ble plassert inntil den ikke særlig høye karmen rundt lasteplanet. Reisen ble kald, men siden veiene var ganske tomme gikk turen greit. I Hamar opplevde de å høre bråket fra kampene ved Midtskogen nær Elverum, der det samme dag var en alvorlig trefning mellom norske styrker og fremrykkende tyske grupperinger. Vel fremme i Hamar møtte de lastebiler med skadde og omkomne på vei til sykehuset i Hamar.

Motstandsarbeid

Faren Hilmar Bostrøm tok våren 1941 del i etableringen av motstandsarbeidet i vårt distrikt sammen med Thomas Ulsnes og dr. Schultz-Haudt (1893-1976), og var i en periode områdesjef i Milorg 1212. Grete kjente at det luktet radio hjemme i huset, og snakket om dette med faren sin, som bare avfeiet det fordi det var forbudt å ha radio hjemme. Men Grete hadde nok merket seg lukten av radiorørene som kunne avgi en spesiell lukt når de ble varme.

I året 1941 hadde Søndre Stalsberg et stort utbrudd av munn- og klovsyke, og hele besetningen måtte slaktes ned. Kadavrene ble gravd ned på jordet bak låven nedover mot kirken. De det på 70-tallet skulle graves for atriumbebyggelsen i General Laakes vei dukket det fram en mengde knokler i leirmassene.

Det var dårlig med mat og som mange andre satte de poteter og grønnsaker i hele hagen. De hadde også gris i uthuset, og hadde en ny gris hvert år. I kjelleren hadde de høner, og der ble det laget verpekasser med dobbelt bunn hvor de kunne gjemme våpen. Moren Gerda var av og til på hjemmefødsler hos bønder, og der hendte det at hun fikk mat med hjem.

I annenetasje i Nygata 26 leide familien ut til Arthur Halvorsen. Han var også med i motstandsarbeidet, men ble angitt i 1942. Natten til 25. februar våknet familien av bråk i huset, og da ble det dramatikk. En lastebil full av tyskere hadde kommet. De plasserte soldater på hvert hushjørne, og to befal stormet opp i andre etasje. En væpnet soldat sto vakt i gangen. Familien var først redd for at faren skulle arresteres eller at de skulle få husundersøkelse, men det viste seg at det var Halvorsen de var ute etter. Tyskerne herjet og slo Halvorsen for å få ham til å si hvor han hadde våpnene sine. Etter en times tid forlot de huset uten nærmere undersøkelse andre steder enn i annenetasje. Han ble først sendt til Grini, men kom senere til Tyskland. Der var han fange til krigen var slutt, og han kom hjem sterkt medtatt.

Ekteskap

Grete giftet seg i 1956 med Erik Karlsen (f. 1928) som bodde på Søndre Stalsberg. Hans foreldre Ivar (f. 1894) og Ingeborg Eid (f. 1893) Karlsen kom fra Sørum i 1945 og overtok forpakteransvaret på Søndre Stalsberg. Der var det mye trivelig gårdsarbeid med rundt 30 kuer og grasproduksjon der hvor «slangeblokkene» ligger i dag. Ivar Karlsen og hesten Max hentet i mange år «skyller» – matavfall – etter en fast rute rundt i Strømmen. Matavfallet ble levert til Robsrud på Vestre Strøm gård og kokt til grisemat.

Kilde

  • Grete Bostrøm Karlsen, muntlig kilde.



  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.